Hoe coronatestproducent Qiagen publiek geld ontvangt maar belasting ontwijkt

De biotechreus Qiagen is éen van de belangrijkste producenten van testkits voor het Coronavirus en zag sinds de COVID19-crisis zijn winst stijgen. In dit onderzoek toont SOMO hoe Qiagen op agressieve wijze belastingen ontwijkt ten koste van het publieke belang.

Qiagen is een van oorsprong Duits bedrijf met een hoofdkantoor in Venlo. Het merendeel van zijn economische activiteiten vindt nog steeds plaats in Duitsland. Qiagen ontweek voor ongeveer 142 miljoen euro belasting door gebruik te maken van leningen tussen haar dochterondernemingen in belastingparadijzen Malta, Ierland en Luxemburg. SOMO onderzocht twee van deze belastingontwijkingsconstructies.

Dit rapport laat ook zien hoe Qiagen de afgelopen twintig jaar heeft geprofiteerd van publieke financiering. Het bedrijf heeft miljoenen aan overheidsgeld ontvangen van de VS en de Europese Unie. Verder hebben de Nederlandse overheid en het Europees Investeringsfonds indirect de ontwikkeling van het COVID-19 testsysteem van Qiagen gefinancierd.

 

lees meer minder
publication cover - Profiting from a pandemic
wilt u een donatie doen?
Bijlagen: