Direct naar inhoud
Robert Laliberte CC NC SA

Hoeveel van recordwinst van Shell komt terecht in belastingparadijzen? Waarschijnlijk heel veel.

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Geschreven door:
Geschreven door: Jasper van Teeffelen
Gepubliceerd op:

Terwijl de rest van de wereld geconfronteerd wordt met de ene crisis na de andere, heeft Shell een recordwinst van US$ 39,9 miljard aangekondigd. Maar wat gebeurd er eigenlijk met die winst?

In 2018 begon Shell met de publicatie van de jaarlijkse Tax Contribution Reports(opens in new window) , waaruit blijkt hoeveel winst het bedrijf maakt in de landen waar het actief is, en hoeveel belasting het betaalt. Uit analyse van deze rapporten blijkt dat belastingparadijzen een sleutelrol spelen in de wereldwijde bedrijfsstructuur van de oliegigant. Hoewel Shell beweert dat het zijn aanwezigheid in belastingparadijzen vermindert – en dat in sommige gevallen ook heeft gedaan – maakte het in 2021 nog steeds gebruik van enkele van de ergste belastingparadijzen ter wereld.

Shell stelt dat ze dat niet doen om belastingen te ontwijken, maar om commerciële redenen, waaronder activiteiten als oliehandel, het aanhouden van investeringen, verzekeringen en financiering. Door deze activiteiten in laagbelastende rechtsgebieden onder te brengen, kan Shell deze belastingparadijzen echter ook gebruiken om winsten te verschuiven, en zo de winstbelastingen aanzienlijk te beperken.

Lees de hele analyse op onze Engelse website.

Meer informatie nodig?

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Geschreven door:
Geschreven door: Jasper van Teeffelen
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.