Direct naar inhoud

‘Eerlijke’ smartphones vergeleken

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Enkele dagen nadat Fairphone startte met de verkoop van de Fairphone 2, publiceren SOMO, de Oostenrijkse ngo Südwind en het GoodElectronics netwerk een vergelijkend onderzoek naar duurzame en sociale standaarden van ‘eerlijke’ smartphones.

TCO-gecertificeerde smartphones versus Fairphone

“Geen enkele smartphone wordt honderd procent eerlijk geproduceerd, maar Fairphone komt het dichtst in de buurt”, aldus Irene Schipper van SOMO die het onderzoek in opdracht van Südwind uitvoerde.

In mei 2013 kwamen er voor het eerst twee ‘eerlijke’ smartphones op de markt. De Zweedse certificeringsorganisatie TCO presenteerde de Samsung Galaxy S4 als eerste eerlijk en groen geproduceerde smartphone. Tegelijkertijd kwam de Nederlandse sociale onderneming Fairphone met haar eerste toestel op de markt. Nu, twee jaar later, wordt in het onderzoek ‘TCO Certified Smartphones versus Fairphone. A comparison of sustainability criteria’ de standaarden van beide initiatieven vergeleken.

Fairphone

Fairphone scoort op 20 van de 34 in het onderzoek opgestelde duurzaamheidscriteria beter dan de industriestandaard. Vooral als het gaat om het voorkomen van zogenaamde ‘conflictmineralen’ en de omstandigheden in de mijnen waaronder grondstoffen worden gewonnen, scoort Fairphone punten. Ook doet Fairphone het goed als het gaat om oplossingen voor elektronica afval, het betrekken van meerdere stakeholders om arbeidsomstandigheden tijdens de productie te verbeteren en transparantie. Noodzaak voor verbetering is er in de klachtenmechanismen voor de werknemers op de productielocaties. Aan deze en vier andere criteria is niet voldaan door Fairphone.

TCO-gecertificeerde telefoons

De TCO-gecertificeerde Samsung Galaxy S4-serie smartphones en de Galaxy Note scoren slechts op 7 criteria boven de industriële standaard, op 11 punten zijn ze identiek als conventioneel geproduceerde smartphones en op 16 criteria werden ze geclassificeerd als ‘niet voldoende’.

“Het feit dat TCO-gecertificeerde smartphones het nauwelijks beter doen dan niet-gecertificeerde smartphones is betreurenswaardig”, aldus Schipper. “Eerlijk produceren moet niet verworden tot een PR-stunt. Wie echt op een eerlijke manier wil produceren, moet serieus aan de slag en sociale verantwoordelijkheid nemen voor het productieproces.”

Meer informatie

Lees het ‘rapport ‘TCO Certified Smartphones versus Fairphone. A comparison of sustainability criteria’. Dit onderzoek is gedaan door SOMO en werd gemaakt in opdracht van de Oostenrijkse ngo Südwind(opens in new window) , als onderdeel van Südwind’s project’ Jede Gemeinde zählt’. Het rapport werd ontwikkeld in samenwerking met het GoodElectronics Network(opens in new window) .

Meer informatie nodig?

Partners

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.