Direct naar inhoud
LIgorko | iStock

De pandemiewinsten van de farmaceutische industrie

De winsten van farmaceutische bedrijven op COVID-19 vaccins

Geplaatst in categorie:
Publicatie
Geschreven door:
Geschreven door: Esther de Haan
Gepubliceerd op:

Toen de COVID-19 pandemie hele economieën platlegde, haastten farmaceutische bedrijven zich om zich in opdracht van overheden de ontwikkeling, productie en distributie van vaccins op zich te nemen. Nooit eerder werd er zo snel zoveel moeite en geld gestoken in het maken van vaccins. Nooit eerder was er zoveel overheidsgeld toegezegd aan farmaceutische bedrijven. Als gevolg daarvan werden veel farmaceutische bedrijven gestimuleerd om COVID-19 vaccins te ontwikkelen.

In dit rapport volgt SOMO het geld dat deze farmaceutische bedrijven verdienden tijdens de COVID-19 pandemie. Het rapport kijkt naar de inkomsten en winst van ‘s werelds zeven grootste private COVID-19 vaccinproducenten, evenals de overheidsfinanciering die zij ontvingen van regeringen en internationale organisaties. SOMO onderzoekt hoe deze bedrijven de enorme winsten die zij met hun COVID-19 vaccins hebben gemaakt. We beoordelen ook of de bedrijven de vaccins eerlijk over de wereld verspreiden, gezien het mondiale karakter van de COVID-19 crisis.

Tot slot bekijkt SOMO wat regeringen en internationale organisaties, evenals bedrijven, hebben gedaan om ervoor te zorgen dat overheidsgeld dat aan COVID-19-vaccins wordt besteed, leidt tot rendement voor het publiek en tot wereldwijde toegang tot deze vaccins.

Meer informatie nodig?

Publicatie

  • Pharma’s Pandemic Profits (pdf, 744,88 KB)
Geplaatst in categorie:
Publicatie
Geschreven door:
Geschreven door: Esther de Haan
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.