Direct naar inhoud

Bedrijfsprofiel Nokia: belangen werknemers nooit op eerste plaats

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Op de vooravond van Nokia’s aandeelhoudersvergadering in Helsinki-Finland, publiceert het GoodElectronics Network een bedrijfsprofiel van Nokia. Het profiel beschrijft de periodes van bloei, neergang, overname door Microsoft, en wederopstanding vanuit het gezichtpunt van de werknemer.

Ondanks het feit dat Nokia één van ‘s werelds meest succesvolle elektronicabedrijven is, stonden de belangen van werknemers nooit op de eerste plaats. Nu Nokia weer terug is op het wereldtoneel met de recente overname van Alcatel-Lucent, is de tijd gekomen dat belangen van werknemers centraal komen te staan.

Nokia Disconnected

Het bedrijfsprofiel, een gezamenlijk publicatie van SOMO, CEREAL-Mexico en Cividep-India, analyseert de negatieve impact van Nokia’s business strategieën op de rechten van Nokia’s werknemers tussen 1998 en 2014. Het profiel zoomt in op Nokia’s werknemers in Reynosa (Mexico) en Sriperumbudur (India).

Slechte arbeidsomstandigheden tijdens Nokia’s ‘goede tijden’

Nokia’s topjaren (1998-2007) worden gekenmerkt door een run naar de goedkoopste productielocaties. Werknemers in Nokia’s eigen fabrieken en bij Nokia’s toeleveranciers hebben te maken met slechte arbeidsvoorwaarden en –omstandigheden, structurele onzekerheid over hun baan en ontslagen omdat Nokia steeds weer de productie verplaatst naar landen met nog weer lagere lonen.

Enorme bonussen voor investeerders en management tijdens Nokia’s ‘slechte tijden’

Toen Nokia uiteindelijk in 2014 werd overgenomen door Microsoft, verloren duizenden werknemers in India hun baan omdat de productie werd verplaatst naar Vietnam. Ondertussen werden de opbrengsten uit de Microsoft-Nokia deal gebruikt om premies te betalen aan investeerders en bonussen voor het management (bijna 5,5 miljard dollar).

Pauline Overeem (GoodElectronics Network) “Door de overname van Alcatel-Lucent wordt Nokia de grootste leverancier van netwerkapparatuur (zoals masten) die mobiele telefoons, tablets en computers verbinden. We hopen dat deze nieuwe fase voor Nokia er één zal zijn waarin arbeidsrechten daadwerkelijk worden gerespecteerd.

Jasoon Chelat (Cividep, India): “De Nokia-fabriek in Sriperumbudur werd met trots binnengehaald als hét A-merk dat in onze speciale economische zone investeerde. Hoewel de aandacht vooral uitgaat naar het belastingconflict met de overheid wat daarop volgde, werden in deze fabriek de rechten van de werknemers geschonden.

Meer informatie

Het Good Electronics Network brengt netwerken, organisaties en individuen samen die zich ongerust maken over mensenrechten (waaronder arbeidsrechten) en duurzaamheidsproblemen in de wereldwijde elektronicaketen. Meer informatie op www.goodelectronics.org(opens in new window)

Meer informatie nodig?

Partners

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.