Direct naar inhoud

Open brief aan Nokia voor mensenrechtenbijeenkomst Nokia

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Tijdens de mensenrechtenbijeenkomst die Nokia op 29 en 30 september organiseert in Helsinki, publiceerden GoodElectronics en makeITfair een open brief aan Nokia. Nokia zet met name ‘leefbaar loon’ en ‘special economic zones’ op de agenda. GoodElectronics en makeITfair bevestigen het belang van deze thema’s, maar benadrukken dat deze bekeken moeten worden in relatie met andere sociale en economische kwesties. De brief geeft aan Nokia een aantal belangrijke suggesties waarop zij actie moet ondernemen.

In de brief spreken GoodElectronics en makeITfair hun waardering uit voor het feit dat Nokia werk maakt van het consulteren van stakeholders. Als een invloedrijke wereldleider in telecommunicatie met een meerderheidsaandeel in de mobiele telefoonmarkt, heeft Nokia de verantwoordelijkheid om leiderschap te tonen in mensenrechten en milieuzaken.

GoodElectronics en makeITfair roepen Nokia onder andere op tot: het verbeteren van hun beleidsdocumenten rond Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO); het nemen van ketenverantwoordelijkheid in hun MVO-beleid en -praktijken; het innnemen van een standpunt tegen ‘precarious work’; het betrekken van lokale en internationale stakeholders en het ontwikkelen en ondersteunen van goede relaties met vakbonden die de werknemers vertegenwoordigen; het herzien van hun benadering van conflictmineralen, met name mineralen uit de Democratische Republiek Congo (DRC); en hun rol in de recycling te verbeteren.

Om de onderwerpen in de brief te illustreren, worden een aantal voorbeelden van recente en/of lopende arbeidskwesties in de brief beschreven. Eén van de cases beschrijft de arbeidspraktijken in de Special Economic Zone (SEZ) van Nokia in Sriperumbudur in India. In deze zone bevinden zich productiefaciliteiten van zowel Nokia als van Nokia’s belangrijkste toeleveranciers, waaronder Foxconn. In het afgelopen jaar zijn de arbeiders van Nokia Sriperumbudur driemaal in staking gegaan (in augustus 2009, januari 2010 en juli 2010) om te protesteren tegen de lage lonen en de beperkte en slechte toekomstperspectieven in hun baan. Vorige week nog hielden 1500 Foxconn arbeiders een zittende staking om loonsverhoging te eisen.

De zojuist gepubliceerde analyse van de Indiase arbeidsrechtenorganisatie Cividep laat zien dat de ambitie van Nokia om grip te krijgen op de Indiase markt gevolgen heeft voor arbeiders en de arbeidsvoorwaarden op de werkvloer. Meest prominent en ernstig is de werkgelegenheidssituatie in de mobiele telefoonproductie. Bedrijven hebben zichzelf het recht verworven arbeiders te huren en te ontslaan wanneer zij dat willen. Het recht van de werknemers om te staken is beperkt door ICT-productie te classificeren als ‘openbaar nut’. Nokia heeft geen problemen om te produceren onder deze omstandigheden.

Andere cases in de brief beschrijven: de manier waarop de Indiase overheid Nokia steunt ten koste van publieke fondsen; het onrechtvaardige ontslag van tijdelijke Nokia werknemers en het toestaan van een ‘gele vakbond’ om arbeidsrechten te ondermijnen in Mexico; en Nokia’s koudwatervrees om het gesprek aan te gaan met lokale stakeholders in China.

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.