Direct naar inhoud
Joris van de Sandt / PAX

Amsterdamse haven moet stoppen met import bloedkool

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Geschreven door:
Geschreven door: Camiel Donicie
Gepubliceerd op:
reading time 1 minute

Op donderdag 12 oktober nam de Amsterdamse gemeenteraad een motie aan om de import van steenkool uit Colombia naar de haven van Amsterdam te verbieden.

Steenkoolwinning in Colombia gaat gepaard met ernstige mensenrechtenschendingen. In april 2023 dienden Colombiaanse slachtoffers van gedwongen verplaatsing uit de regio Cesar een klacht in tegen Europese energiemultinationals die Colombiaanse steenkool hebben gebruikt of nog steeds gebruiken voor energieproductie. De klacht, gesteund door SOMO en PAX, werd ingediend bij het Nationaal Contactpunt (NCP) voor de OESO-richtlijnen in Den Haag.

Naast energiebedrijven RWE, Uniper, Vattenfall en Engie, richt de klacht zich ook tegen de havens van Rotterdam en Amsterdam, waar de steenkool wordt overgeslagen. De klagers stellen dat de energiebedrijven en havens al jaren op de hoogte zijn van de overtredingen, maar niet effectief hebben bijgedragen aan een oplossing, zoals de internationale normen voor verantwoord ondernemen vereisen. De klacht kreeg veel aandacht in de Nederlandse(opens in new window) en internationale(opens in new window) media.

De raad nam ook moties aan om het Amsterdamse Havenbedrijf te dwingen bij te dragen aan het herstel van mensenrechtenschendingen in Colombia als gevolg van steenkoolwinning, en om het plan om kolen volledig uit te faseren in 2030 naar voren te halen.

Naast de klacht bij het NCP hebben recente acties van Kappen met Kolen en Extinction Rebellion NL geholpen om de kwestie op de agenda van de gemeenteraad te krijgen.

Do you need more information?

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.