Direct naar inhoud

Zitten er eerlijke materialen in mijn mobiel

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Heb je je ooit afgevraagd waar de metalen vandaan komen die in je mobiele telefoon zitten? De bedrijven die deze producten verkopen hadden zich dat absoluut niet afgevraagd op het moment dat de makeITfair campagne in 2007 startte. De meeste elektronicabedrijven beginnen langzaamaan deze vraag te onderzoeken. Toch wordt er nog niet voldoende gedaan om van eerlijke grondstoffendelving te kunnen spreken. makeITfair vroeg de grootste elektronicabedrijven wat zij deden om er voor te zorgen dat hun producten eerlijke metalen bevatten. Denk bij metalen aan bijvoorbeeld goud, koltan en tin.

Het lijkt erop dat steeds meer bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen. Koplopers zoals HP en Sony Ericsson werken samen met hun toeleveranciers om te traceren waar de metalen die zij gebruiken, vandaan komen. "Maar ook de koplopers zijn net begonnen en er kan en moet nog veel meer gedaan worden in de komende jaren om er voor te zorgen dat de situatie ook daar verbetert waar het echt telt; in en rond de mijnen", volgens Esther de Haan van SOMO, de Nederlandse coördinator van makeITfair.

Er is behoorlijk wat ophef geweest de laatste maanden over hoe de opbrengsten van koltan in de DR Congo bijdragen aan het bloederige conflict aldaar. Maar ook vindt er uitbuiting van arbeiders plaats, vervuiling van het milieu en is kinderarbeid geen uitzondering. Niet alleen bedrijven moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Ook consumenten kunnen een bijdrage leveren. makeITfair adviseert consumenten om elektronicabedrijven aan te geven dat zij betrokken zijn bij deze misstanden en heeft al duizenden handtekeningen verzameld. Consumenten worden opgeroepen hun handtekening te plaatsen op makeITfair.org en hun oude elektronicaproducten in te leveren en daarmee een bijdrage te leveren aan recycling. De metalen hieruit kunnen
hergebruikt worden waardoor de vraag naar metalen afneemt.

De makeITfair update geeft een overzicht van de antwoorden van 18 van de 24 grootste elektronicabedrijven op de vragen over mensenrechten, sociale- en milieu-aspecten met betrekking tot de gedolven metalen in hun product. De update is alleen beschikbaar in het Engels en te vinden op www.makeitfair.org/companies.

makeITfair is een drie jaar durend Europees project dat zich bezig houdt met de elektronica industrie, vooral met elektronische consumentenartikelen zoals mobiele telefoons, laptops en MP3-spelers. We willen jongeren uit heel Europa informeren over de milieuproblemen en de slechte omstandigheden waaronder arbeiders overal ter wereld moeten werken alleen maar om onze honger naar de nieuwste elektronische snufjes te stillen. Ook willen we dat jongeren zich in gaan zetten om de situatie te verbeteren. Samen kunnen we de grote bedrijven onder druk zetten, zodat zij hun verantwoordelijkheid nemen voor de oneerlijke praktijken aan het begin van hun productieketen. makeITfair wordt gecoördineerd door SOMO (Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen). De projectpartners zijn: IRENE uit Nederland, SwedWatch, Fair Trade Center en Church of Sweden Aid uit Zweden, FinnWatch en Finnish Association for Nature Conservation uit Finland; Germanwatch en Verbraucher Initiative uit Duitsland, KARAT uit Centraal en Oost Europa (CEE); ACIDH uit de DR Congo, CIVIDEP uit India en SACOM uit China. Dit project is opgezet met subsidie van de Europese Commissie. De inhoudelijke boodschap van dit project valt uitsluitend onder verantwoordelijkheid van SOMO en geeft op geen enkele wijze het standpunt van de Europese Commissie weer.

Bron: Channelweb.nl, 06-03-2009

Partners

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.