Direct naar inhoud

Zelfmoorden bij Chinese fabrikant Foxconn blamage voor elektronica-industrie

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Terwijl Apple de vierde generatie iPhone lanceert, zijn er wereldwijd acties en herdenkingen in het kader van de tien arbeiders die zelfmoord pleegden in de Foxconn fabriek in Shenzen (China), waar iPhones en andere elektronica gemaakt worden.

MakeITfair(opens in new window) wijst al langer op de arbeidsrechtenschendingen in de toeleveringsketen van mobiele telefoons: te hoge productiequota, lange werkdagen, gedwongen overuren, lonen beneden het bestaansminimum en het ontzeggen van vakbondsvrijheid zodat arbeiders niet voor zichzelf op kunnen komen. Arbeiders die geïnterviewd zijn door China Labour Watch, noemen de extreem hoge werkdruk als oorzaak: "We zijn doodop en staan onder enorme druk." Vorige week overleed opnieuw een werknemer van Foxconn, na een dienst van 34 uur te hebben gedraaid.

‘Eerlijke telefoon bestaat niet’

Een `eerlijke telefoon’ bestaat nog niet. Volgens mobiele-telefonieaanbieders als T-Mobile en Vodafone, die hun klanten bij een nieuw abonnement een `gratis’ mobiele telefoon aanbieden, heeft de consument te weinig interesse voor een eerlijke, groene telefoon. Irene Schipper, coördinator bij makeITfair verklaart: "Wij roepen gebruikers van mobiele telefoons op om met een speciale briefkaart hun netwerkaanbieder te vragen om een telefoon aan te bieden die onder menswaardige omstandigheden is geproduceerd. We zijn ervan overtuigd dat consumenten die keuzemogelijkheid willen hebben."

De partnerorganisaties van makeITfair zijn in diverse Europese landen, waaronder Zweden, Denemarken, Duitsland en Nederland, gestart met de actie. Het streven is om 10 000 handtekeningen van consumenten te verzamelen om te bewijzen dat consumenten deze situatie wel degelijk afkeuren en de mogelijkheid willen hebben om voor een eerlijke, groene telefoon te kiezen.

Klik hier om de digitale briefkaart "Ik wil een eerlijke, groene telefoon" te bekijken en/of in te vullen(opens in new window)

Wereldwijde actie

In Hongkong protesteerde de Chinese actiegroep SACOM in samenwerking met andere organisaties uit Hongkong bij Studio A, een Apple-winkel van Gou Tai-chiang, de jongere broer van Terry Gou (oprichter en CEO van Foxconn). Ngo’s, vakbonden en individuele personen worden wereldwijd opgeroepen om te protesteren bij de winkels van Apple door witte bloemen neer te leggen ter nagedachtenis van de overledenen. In Taiwan protesteerden bonden en ngo’s tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Foxconn.

MakeITfair heeft als doel meer bewustzijn bij het grote publiek te creëren over de mensenrechtenschendingen, slechte werkomstandigheden en milieuproblemen binnen de productieketen voor elektronica zoals mobiele telefoons, mp3-spelers, videogames en laptops. Het project wordt mede gefinancierd door de Europese Unie. Deelnemende organisaties zijn SOMO, GermanWatch, FinnWatch, SwedWatch, Fair Trade Center, DanWatch, Repu (Finland), Association of Conscious Consumers (Hongarije), WAC (Filippijnen), ACIDH (DR Congo), CSRSC (Zuid-Afrika) en Cividep (India).

Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen

Bron: engineersonline.nl

Partners

  • SACOM – Students and Scholars Against Corporate Misbehaviour

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.