Direct naar inhoud

Werken aan verandering in de internationale elektronica sector

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

makeITfair stimuleert grootscheepse verbeteringen in de productieketen van consumentenelektronica; van de mijnen in Afrika tot aan de productie in Azië en Oost-Europa en de problemen in Afrika met elektronica afval. Hierbij een korte terugblik op de meest recente activiteiten die ondermeer zijn gericht op multinational Apple en een update van het educatief materiaal, de Webquest. Bovendien blikken makeITfair en GoodElectronics vooral vooruit. Op 9 en 10 mei organiseren zij een Round Table, waarbij vertegenwoordigers van de elektronica sector en maatschappelijke organisaties van over de hele wereld bij elkaar komen.

De Apple campagne

Voor de ‘It’s time to bite into a fair Apple. Call for sustainable IT’ campagne (opens in new window) van makeITfair zijn wereldwijd ludieke acties gehouden(opens in new window) , van Guadalajara tot Berlijn, Boedapest, Helsinki, Oslo, Taipei, Stockholm, Montreuil en Hong Kong. Aan het einde van 2011, begonnen ook actiegroepen uit de VS zoals SumofUS en Change.org mee te doen; het lukten hen om veel consumenten in de VS te mobiliseren wat de druk op Apple vergrootte. De media-aandacht(opens in new window) voor arbeidsrechtenschendingen bij FOXCONN, de voornaamste leverancier van Apple in China, op basis van de rapporten en fact-finding missies van makeITfair en SACOM, was groot. makeITfair heeft via de media minstens 17 miljoen mensen bereikt. makeITfair heeft Apple’s stap om lid te worden van de Fair Labor Association (FLA) om misstanden in hun keten op te lossen toegejuicht, maar houdt een kritisch oog op de acties van Apple, Foxconn en de FLA om zich ervan te verzekeren dat het geen loze beloftes betreft.

De aangekondigde plannen voor herstel zijn een belangrijke stap in de richting van de aanbevelingen die makeITfair al jaren maakt, met name wat betreft het reduceren van arbeidsuren zonder dat arbeiders inkomen verliezen, en het instellen van een gekozen werknemersvertegenwoordiging zonder managementbemoeienis. Als deze aangekondigde plannen werkelijk worden uitgevoerd, zullen zij de levens van meer dan 1.2 miljoen Foxconn werknemers in belangrijke mate verbeteren en de standaarden in de branche verhogen. Echter, vergelijkbare beloftes zijn eerder gemaakt(opens in new window) en zijn er ernstige fouten in de analyse van de basale oorzaken en ook de oplossingen die door de FLA worden aangedragen.


Round Table

GoodElectronics(opens in new window) en makeITfair(opens in new window) organiseren een Round Table op 9 en 10 mei 2012 in Amsterdam, waarbij vertegenwoordigers van de elektronica sector en maatschappelijke organisaties van over de hele wereld bij elkaar komen om van gedachten te wisselen. Kernonderwerpen zijn de huidige trends en de gevolgen daarvan in arbeidsrecht en loon-gerelateerde discussies in de wereldwijde elektronica branche. Vrijheid van vereniging, collectieve onderhandelingen, de positie van arbeidsbureaus, arbeidsmigranten, klachtenmechanismes en de opleiding van werknemers zijn enkele voorbeelden van onderwerpen die aan bod zullen komen. De focus ligt op het bespreken van verschillende perspectieven van de diverse partijen en in het vaststellen van een gemeenschappelijke basis voor actie voor het verbeteren van arbeidsomstandigheden. Eerder in 2009, hielden makeITfair en het GoodElectronics Network ook een Round Table. De Round Table van 2012 is daar een vervolg op. Klik hier(opens in new window) voor het verslag van de Round Table in mei 2009.

Update Webquest

De Webquest heeft een update gekregen bij alle makeITfair partners en is beschikbaar in zeven talen. De Webquest(opens in new window) biedt educatief materiaal voor schoolkinderen van 14-17 jaar oud. Het materiaal geeft deelnemers een duidelijke kijk op de hele productieketen van de mobiele telefoonmarkt en daagt hen uit om kritische consumenten te zijn. Terwijl het elementen zoals uiterlijk en doelstellingen laat zien aan de kinderen, biedt het ook informatie over onderwerpen zoals arbeidsomstandigheden en milieuproblemen in de productieketen. Op deze manier kunnen ze hun eigen mening vormen.

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.