Direct naar inhoud

Verklaring over hervormingen verantwoordingssysteem Wereldbank

Geplaatst in categorie:
Verklaring
Gepubliceerd op:

Op 13 maart heeft SOMO samen met het Bank Information Center, het Center for International Environmental Law, Inclusive Development International en Accountability Counsel een verklaring gedeeld over de recente hervormingen van het verantwoordingssysteem van de Wereldbank.

Als maatschappelijke organisaties die pleiten voor toegankelijke, effectieve, onafhankelijke verantwoordingsmechanismen (IAM’s), verwelkomen SOMO en de andere ondertekenaars voorzichtig de hervormingen die op 5 maart 2020 door de Raad van Bestuur van de Wereldbank zijn aangenomen. Het hervormingspakket is het resultaat van een herziening die bijna drie jaar geleden is gestart en die bedoeld was om het mandaat van het Inspection Panel te moderniseren, in overeenstemming met de mechanismes van andere ontwikkelingsbanken. Dit proces heeft wisselende resultaten opgeleverd.

Hoewel de Wereldbank geen innovatieve veranderingen heeft goedgekeurd die de lat voor publieke verantwoording in de ontwikkelingsfinanciering hoger zouden hebben gelegd, heeft de raad van bestuur wel instrumenten goedgekeurd, bijvoorbeeld voor het beslechten van geschillen, die bij andere IAM’s al lang in gebruik zijn. Het hervormingspakket omvat echter ook structurele veranderingen die de onafhankelijkheid van het Inspection Panel en de doeltreffendheid van het systeem als geheel zouden kunnen ondermijnen. Uiteindelijk zal de doeltreffendheid van deze hervormingen ten dele afhangen van de inzet van de raad van bestuur om de onafhankelijkheid van het nieuwe verantwoordingsmechanisme te waarborgen en de nodige aanpassingen door te voeren als het nieuwe systeem operationeel wordt.

Bijlagen

Geplaatst in categorie:
Verklaring
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.