Direct naar inhoud

Verdenking belangenverstrengeling belastingadvieskantoren

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Uit onderzoek dat SOMO deed in opdracht van Oxfam Novib blijkt dat belastingadvieskantoren, de academische wereld en politieke commissies zó met elkaar verweven zijn dat op z’n minst de verdenking van belangenverstrengeling erg sterk is. Dit onderzoek is onderdeel van het Oxfam rapport ‘Nederland belastingparadijs’(opens in new window) .

Belastingadvieskantoren, de academische wereld en politieke commissies hebben op zijn minst een flinke vinger in de pap bij het maken van beleid dat direct raakt aan hun commerciële belangen. Beleid dat de belastingdruk voor haar klanten (multinationals) laag houdt en internationale bedrijven laat profiteren van het ‘aantrekkelijke Nederlandse belastingklimaat’. Juist deze belangenverstrengeling vereist meer transparantie over de inbreng van de sector en hoe die in beleid en wetgeving wordt – en al is – meegenomen.

Innige banden

In opdracht van Oxfam Novib onderzocht SOMO de nevenfuncties van 289 belastingspecialisten in Nederland. Daaruit blijkt dat bij universiteiten 17 hoogleraren tegelijkertijd partner zijn bij één van de grote belastingadvieskantoren en nog eens 23 partners zijn universitair (hoofd)docent. De belastingadvieskantoren zijn verweven met de politiek. Zo zijn de voorzitters van de belastingwerkgroepen bij VVD en D’66 beiden partner bij KPMG Meijburg & Co. De banden tussen belastingadvieskantoren en de universitaire wereld zijn nog inniger, als je kijkt naar de instituten die zich bezighouden met het Nederlandse vestigingsklimaat en internationale belastingplanning door multinationals.

Politiek agenda najagen

Esmé Berkhout, belastingdeskundige bij Oxfam Novib en auteur van het rapport, noemt het teleurstellend dat de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) zwaar inzet op behoud van de huidige belastingfaciliteiten voor multinationals. Zo wordt schadelijke belastingconcurrentie in stand gehouden, die vooral ontwikkelingslanden raakt, zegt zij in het Financieele Dagblad(opens in new window) . Voorzitter Maurice de Kleer van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) zegt tegen het FD (opens in new window) zich niet te herkennen in het beeld dat zijn beroepsvereniging achter de schermen een politieke agenda najaagt.

Lees verder

Lees meer over het rapport van Oxfam Novib(opens in new window) .

Download direct het Oxfam rapport ‘Nederland Belastingparadijs. Leuker kunnen we het niet maken, wel eerlijker’. (opens in new window)

Lees de reacties van FD-lezers(opens in new window) op de uitkomsten van het Oxfam rapport.

Artikel in NRC: Nederland biedt in EU meeste mogelijkheden tot belastingontwijking(opens in new window) .

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.