Direct naar inhoud

Tread cautiously

Due diligence, verantwoordelijk zakelijk gedrag en zakelijke relaties met schenders van landrechten

Geplaatst in categorie:
Publicatie
Geschreven door:
Geschreven door: Joseph Wilde-Ramsing
Gepubliceerd op:

Multinationals die zaken doen met repressieve regimes bevinden zich vaak in een mijnenveld van mensenrechtenrisico’s. Ze moeten daarom uiterst zorgvuldig te werk gaan, als ze al met deze staten in zee gaan. Deze publicatie analyseert een transactie waarbij het Deense farmaceutische concern Novo Nordisk land kocht van het controversiële Iraanse zakenconglomeraat EIKO.

Toen Novo Nordisk in 2016 besloot om grond te kopen in Barakat Pharmaceutical Town, was de controversiële reputatie van EIKO al bekend. Vanwege het grote risico dat het land voorafgaand aan de verkoop geconfisqueerd kon zijn van minderheidsgemeenschappen, politieke dissidenten of andere vervolgde personen, had het Deense farmaceutische bedrijf extra zorgvuldig naar de transactie moeten kijken. De due diligence van Novo Nordisk lijkt zich te veel te hebben gericht op de naleving van strikt juridische en technische aspecten, met te weinig oog voor mensenrechten en betrokkenheid van belanghebbenden.

Deze publicatie maakt deel uit van een serie van vier papers, waarin SOMO en Justice for Iran bedrijven analyseren die in de problemen zijn gekomen door hun activiteiten in Iran, omdat ze slecht voorbereid waren op de risico’s op betrokkenheid bij de mensenrechtenschendingen van het regime. Nu overal ter wereld het momentum voor verplichte due diligence-wetgeving groeit, is het belangrijk om lessen te trekken uit deze voorbeelden. In de eerste publicatie in deze reeks werd de betrokkenheid van telecombedrijven bij schendingen van de mensenrechten besproken.

 

Meer informatie nodig?

Partners

  • Justice for Iran

Publicatie

Geplaatst in categorie:
Publicatie
Geschreven door:
Geschreven door: Joseph Wilde-Ramsing
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.