Direct naar inhoud

The Counter

SOMO's wereldwijde helpdesk voor milieu- en sociale activisten die de macht van bedrijven uitdagen

The Counter is een nieuw initiatief van SOMO ter ondersteuning van degenen die het meest behoefte hebben aan informatie over bedrijven die schade toebrengen aan het milieu, het klimaat, sociale onrechtvaardigheden en mensenrechtenschendingen. The Counter helpt activisten om multinationale bedrijven en hun eigenaren aan de kaak te stellen en verantwoordelijk te houden voor hun destructieve en oneerlijke handelspraktijken.

Zicht op Youtube. Opens in a new window

Multinationals zetten complexe mondiale dochterondernemingen en lege structuren op om winsten te verschuiven, kosten te verlagen, arbeidsnormen te ondermijnen, regelgeving te omzeilen en belastingen te ontduiken. Tientallen jaren van grotendeels ongereguleerde expansie van bedrijven hebben geleid tot milieu- en klimaatrampen, misbruik van werknemersrechten en wijdverbreide straffeloosheid van bedrijven.

Het bedrijfsonderzoek van The Counter kan worden gebruikt bij onderzoeken in het algemeen belang, in de media, bij publiekscampagnes of in de rechtszaal, zodat activisten beter zijn toegerust met gegevens, bewijs en analyses wanneer ze het opnemen tegen bedrijfsgiganten. Bij The Counter streven we naar waarheid, transparantie en rechtvaardigheid.

Hoe werkt The Counter?

Het onderzoeksteam van The Counter onderzoekt bedrijven – groot, klein, publiek, privé of brievenbus – door “het geld te volgen” om bedrijfs- en kapitaalstructuren, lege vennootschappen in belastingparadijzen, verborgen winsten, geheime eigenaren, toeleveringsketens en invloedrijke investeerders te onthullen. We willen gemeenschappen helpen erachter te komen tegen wie of wat ze het moeten opnemen, omdat het niet altijd duidelijk is wie de touwtjes in handen heeft. We gebruiken open-source en publiek beschikbare informatie, maar ook materiaal uit databases waarop een abonnement is genomen.

Heb je hulp nodig bij het onderzoeken van een bedrijf? Bekijk onze veelgestelde vragen in het Engels (FAQ’s) voordat je een verzoek om onderzoek indient. De FAQ’s bevatten de toelatingscriteria, richtlijnen en instructies voor het indienen van een onderzoeksaanvraag. Als je klaar bent om een onderzoek in te dienen, kun je dat hier in het Engels doen.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.