Direct naar inhoud
Mídia NINJA via Flickr

Terugblik op COP28

Een marktplein voor fossiele brandstoffen en CO2-compensatie

Geplaatst in categorie:
Lang lezen
Geschreven door:
Geschreven door: Ilona Hartlief
Geschreven door: Joanna Cabello
Gepubliceerd op:

Vorig jaar eindigde met weer een VN-klimaattop die werd bejubeld als een succes. Veel krantenkoppen prezen de COP28-slotverklaring als een overwinning voor de klimaatagenda, omdat landen werden opgeroepen ‘af te stappen’ van fossiele brandstoffen.

Deze vage taal maakt echter geen einde aan het gebruik van fossiele brandstoffen, én bevordert bovendien de uitbreiding van de CO2-compensatie industrie: een industrie met als hoofddoel het gebruik van fossiele brandstoffen in stand houden.

Tijdens COP28 heeft de compensatie-industrie, met haar projectontwikkelaars, auditors, crediteuren, banken, handelaren en kopers, veel moeite gedaan om het vertrouwen in de controversiële en gebrekkige koolstofmarkt te herstellen.

Toch kunnen de structurele problemen van koolstofcompensaties niet worden opgelost, of het nu gaat om vrijblijvende regelingen die gekoppeld zijn aan het Akkoord van Parijs, of om nieuwe normen die claimen ‘koolstofcredits van hoge kwaliteit’ te garanderen.

In de afgelopen twintig jaar bleek de compensatie-industrie keer op keer weer een mislukking als het gaat om het aanpakken van klimaatvervuiling. Als we echt vooruitgang willen boeken met betrekking tot een rechtvaardige transitie, dan moet de compensatie-industrie worden afgeschaft.

In dit artikel blikken we terug op een aantal uitkomsten van de laatste VN-klimaattop, en analyseren we dat die uitkomsten betekenen voor 2024.

Lees verder op onze Engelse website.

Meer informatie?

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.