De teller loopt door: al 52 gemeenten hebben overstap naar écht groene stroom toegezegd
Naar aanleiding van het SOMO onderzoek naar de duurzaamheid van gemeentelijke elektriciteitsinkoop, riep Greenpeace inwoners op om via een campagneplatform(opens in new window) een petitie te starten om hun eigen gemeente te bewegen over te gaan op écht groene stroom. Zes maanden na de verschijning van het rapport hebben 52 gemeenten toegezegd om over te stappen naar groene stroom en de teller loopt door. Een geweldig resultaat!
Kortsluiting op de groene energiemarkt
In mei publiceerde SOMO een rapport waarin voor Greenpeace werd uitgezocht hoeveel stroom de Nederlandse gemeenten daadwerkelijk gebruiken, bij welke bedrijven de 390 gemeenten hun elektriciteit inkopen en op wat voor een manier deze wordt vergroend. Nederlandse gemeenten zijn verantwoordelijk voor de verlichting van wegen en voor het energieverbruik van gebouwen in eigen beheer. Dit maakt hen gezamenlijk een grote afnemer van energie en met hun inkoopkracht kunnen ze invloed uitoefenen op de markt.
Maar 1 op de 3 koopt elektriciteit duurzaam in
In tegenstelling tot de afspraken uit het Klimaatakkoord Gemeenten en Rijk 2007-2011 bleken veel Nederlandse gemeenten hun stroom niet bij duurzame leveranciers in te kopen of hun stroom te vergroenen met certificaten die de productie van hernieuwbare energie niet prikkelen. Van de 302 gemeenten die bereid waren om mee te werken aan het onderzoek kocht maar één derde écht groene stroom in.
Gelderland kiest massaal voor groene stroom
In Gelderland kiezen gemeenten massaal voor groene stroom. Op Renkum en Rozendaal na hebben of gaan alle Gelderse gemeenten nu voor écht duurzaam stroomgebruik. Uit de regio Arnhem-Nijmegen gaan 16 gemeenten vanaf 2018 gezamenlijk duurzame elektriciteit inkopen. Het doel is om uiteindelijk duurzame energie regionaal op te gaan wekken, bijvoorbeeld door middel van nog te realiseren windmolens. Hiermee wordt direct de productie van groene stroom gestimuleerd en bijgedragen aan de doelstellingen in het Energieakkoord. Arnhem gaat met deze toezegging van een rode naar een groene klassering! Gemeenten in Flevoland en Utrecht zijn ook hard op weg om elektriciteit duurzaam in te kopen.
Grote stappen door grote gemeenten
Naast Arnhem en Nijmegen hebben Den Haag, Leiden, Hilversum en Gouda aangegeven te zullen te zullen kiezen voor groene stroom bij de volgende contractafsluiting. Waar de gemeenten eerst stroom inkochten bij energieleveranciers die hun stroom voornamelijk opwekken met behulp van kolencentrales, stappen zij nu over naar groene energie.
Friesland en Drenthe lopen achter
Gemeenten in Friesland en Drenthe lopen achter. Sinds de uitkomst van het rapport is alleen de gemeente Meppel overgestapt naar Nederlandse duurzame energie. Amsterdam en Rotterdam blijven achter bij de rest van de grote steden. De gemeenten kopen groencertificaten van goede kwaliteit in, maar gebruiken nog steeds voornamelijk stroom die wordt opgewekt met behulp van kolencentrales.
Wat kun jij doen?
Vraag je gemeente over te stappen op een écht schone energieleverancier: www.petitiestarter.nl(opens in new window)
Meer informatie nodig?
-
Ilona Hartlief
Onderzoeker -
Vincent Kiezebrink
Onderzoeker
Gerelateerde content
-
Kortsluiting op de groene energiemarkt Gepubliceerd op:Ilona HartliefGeplaatst in categorie:PublicatieIlona Hartlief
-
Maar 1 op de 3 Nederlandse gemeenten koopt elektriciteit duurzaam inGeplaatst in categorie:NieuwsGepubliceerd op:
-
CO2-uitstoot basisindustrie Nederland nummer twee van EuropaGeplaatst in categorie:NieuwsRodrigo FernandezGepubliceerd op: