Direct naar inhoud

‘Telefoonaanbieders doen te weinig aan recycling’

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

AMSTERDAM – De grote Nederlandse telefoonaanbieders nemen niet genoeg maatregelen om elektronica afval (e-waste) te voorkomen. Ook zouden KPN, Tele2, T-Mobile en Vodafone meer moeten doen om de slechte omstandigheden waaronder mobieltjes worden geproduceerd te verbeteren.

Dit concludeert het Europese project makeITfair in het samen met onderzoeksbureau SOMO gepubliceerde rapport “Fair Phones in the Netherlands: it’s your call”. makeITfair roept de bedrijven op hun verantwoordelijkheid te nemen en de invloed die ze hebben in te zetten.

Volgens het rapport heeft de marketingtechniek waarbij mobieltjes ‘gratis’ aangeboden worden een grote impact op het aantal mobieltjes dat op de markt circuleert. En hoewel KPN, T-Mobile en Vodafone de consument de mogelijkheid bieden hun oude mobiel in te leveren, blijkt uit het rapport dat de recyclingcijfers nog dramatisch laag blijven. Tele2 zamelt helemaal niet in.

“Dit legt een grote druk op de vraag naar natuurlijke grondstoffen en kostbare metalen uit omstreden mijnbouw en doet de berg met milieuonvriendelijke e-waste toenemen”, zegt SOMO-onderzoeker Mariëtte van Huijstee. "Aanbieders moeten recycling veel actiever promoten, net als het gebruik van het SIM-only abonnement."

Wat betreft de productieomstandigheden van de mobiele telefoons hebben T-Mobile, Vodafone en KPN beleid ontwikkeld waarin eisen worden gesteld aan leveranciers op het gebied van arbeidsomstandigheden en milieu. De bedrijven doen volgens de onderzoekers echter te weinig aan de implementatie van dit beleid. Tele2 stelt helemaal geen eisen, afgezien van een verbod op discriminatie in hun gedragscode voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Bron: De Telegraaf

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.