Direct naar inhoud

Teken voor een eerlijk mobieltje

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Een mobieltje van goud, het klinkt aantrekkelijk toch? Nou, niet als je bedenkt dat ongeschoolde arbeiders het goud – en andere metalen die worden gebruikt in elektronica – onder erbarmelijke omstandigheden moeten delven. Teken daarom de petitie van makeITfair.

In elektronische apparaten zitten zo’n dertig metalen, waaronder coltan, kobalt en goud. Zonder deze metalen zouden onze mobieltjes, mp3-spelers en televisietoestellen niet werken. De omstandigheden waaronder deze stoffen worden gedolven, zijn slecht voor arbeiders en milieu. Zo werken in de mijnen van Congo 50.000 kinderen om kobalt te delven en worden in Zuid-Afrika hele dorpen verdreven door mijnbouwbedrijven.

Producenten doen er weinig aan om de arbeidsomstandigheden in ontwikkelingslanden te verbeteren en weten vaak niet waar hun grondstoffen vandaan komen. Actiegroep makeITfair stelde daarom een petitie op om producenten aan te sporen alleen maar te werken met metaalleveranciers die hun metalen op een verantwoorde manier delven.

Op de website van makeITfair kun je de petitie invullen en automatisch versturen naar grote producenten als Philips, Nintendo, Nokia en Sony.

PRIJSVRAAG
Het boek ‘Het onzichtbare label, perspectief op duurzaam handelen’ gaat over de structurele problemen in de internationale productie en handel, waarbij de rechten van vele mensen worden geschonden. Denk bijvoorbeeld aan de edelmetalen in je mobieltje. Het laat tevens zien dat je als consument meer kunt bijdragen aan een oplossing dan je denkt. LLiNK mag vijf exemplaren weggeven. Wil jij dit toegankelijke boek winnen? Laat LLiNK dan weten welke producenten van mobiele telefoons het goede voorbeeld geven. Stuur je antwoord voor 17 september 2009 naar prijsvraag@llink.nl

Bron:Llink

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.