Direct naar inhoud

Suppliers forum in Bangkok

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Thaise fabrieksmanager biedt excuses aan voor slechte arbeidsomstandigheden.

Afgelopen jaar deed SOMO onderzoek naar de acht grootste computerfabrikanten en hun toeleveranciers. Bij het voorleggen van de onderzoeksresultaten vroegen een aantal van de computerfabrikanten opheldering over de door SOMO beschreven misstanden bij de onderzochte fabrieken in hun toeleveringsketen. De eerste reactie van de Thaise fabrieken was dat zij gewoon de Thaise arbeidswetgeving volgen. In Thailand is het inderdaad toegestaan om naast de reguliere werktijd van 48 uur 36 uur over te werken en is het wettelijke minimumloon lager dan het leefbaar loon. Geen van de toeleveranciers noemde de industrie gedragscode voor de elektronica sector (de EICC) of de gedragscodes van hun afnemers als leidraad. Aangezien de grote computerfabrikanten deze codes onderschreven hebben, moeten ook hun toeleveranciers hieraan voldoen.

Om de implementatie van de EICC te bewerkstelligen organiseerde Hewlett-Packard samen met SOMO op 18 mei 2007 een Suppliers Forum in Bangkok. Te gast waren alle door SOMO onderzochte fabrieken, de lokale managers kwamen samen met managers van hun (meestal Japanse) moederbedrijf. Ook lokale vakbonden en arbeidersorganisaties waren aanwezig om de problemen in de fabrieken toe te lichten en zij vonden een aandachtig gehoor.

Ook HP valt de onkunde van toeleveranciers over internationale afspraken te verwijten; zij hebben de fabrieksmanagers namelijk nooit voorzien van een Thaise vertaling van de EICC. Toen één van de lokale arbeidersorganisaties bij het forum met een voor de gelegenheid gemaakte Thaise vertaling van de code aan kwam zetten, werd deze dan ook terstond door HP vermenigvuldigd voor alle aanwezige managers.

De setting van het forum was uniek voor Thailand; fabrieksmanagers, vertegenwoordigers van werknemers en een grote afnemer bespraken zeer direct de slechte arbeidsomstandigheden. Dat het debat wel degelijk wat losmaakte bleek toen één van de managers openlijk zijn excuses aanbood voor de slechte arbeidsomstandigheden die volgens hem verleden tijd zijn. SOMO zal het onderzoek naar arbeidsomstandigheden in de elektronicasector opvolgen.

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.