Direct naar inhoud

Studenten eisen computers zonder mensenleed

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Studenten in heel Europa worden opgeroepen om de ‘Procure IT Fair Petitie’ te tekenen. Met deze handtekeningen schudden ook de Nederlandse studenten hun hogescholen en universiteiten wakker. Zij willen aandacht voor het mensenleed dat wordt veroorzaakt bij de productie van computers en andere elektronica. Hogescholen en universiteiten zijn grootverbruikers van computers en kunnen met hun inkoopmacht betere arbeidsomstandigheden afdwingen bij computerproducenten.

Dit bericht lees je nu waarschijnlijk via een computerscherm en PC. Deze zijn gemaakt door jongeren in lagelonenlanden in dezelfde leeftijd als de studenten hier. Zij zijn de speelbal van een harde concurrentiestrijd tussen de elektronica-giganten zodat wij snel over de nieuwste PC kunnen beschikken tegen een scherpe prijs. Deze jongeren werken lange dagen, in onveilige arbeidsomstandigheden, voor lage lonen waarvan ze zichzelf en hun families nauwelijks kunnen onderhouden, staan bloot aan chemische stoffen, kennen hun rechten niet en lopen allerlei toeslagen en bonussen mis.

Door duurzaam in te kopen kunnen universiteiten en hogescholen een wezenlijke bijdrage leveren aan armoedebestrijding en verbetering van arbeidsomstandigheden in lagelonenlanden. Stringente sociale criteria in alle fasen van het inkoopproces zijn daarbij van belang.

De volgende organisaties steunen de petitie en daarmee hun ‘broeders’ en ‘zusters’ in de lagelonenlanden. Zij roepen studenten in Nederland op om de petitie te tekenen:

De petitie is onderdeel van de Europese campagne ‘Procure IT Fair’ waarvan SOMO de Nederlandse partner is.

In verschillende Europese landen worden de handtekeningen overhandigd aan vertegenwoordigers van onderwijsinstellingen. In Nederland worden de studenten hierbij ondersteund door de opvallende ambassadrice van deze petitie: inspiratrice Gerry. De Nederlandse Gerry is in binnen- en buitenland bekend door haar inzet voor eerlijke ketens. Samen gaan zij op stormachtige wijze de petitie aanbieden aan vertegenwoordigers van VSNU en HBO-raad. Met een ‘Shake-Up Call’ worden de onderwijsinstellingen, en zeker ook hun inkopers, flink wakker geschud.

Doe mee! Teken de petitie(opens in new window) ! En publiceer de link: www.procureitfair.org/petition/dutch(opens in new window) of plaats een banner(opens in new window) .

Bekijk de nieuwste film ‘Blue Elephants(opens in new window) ’ over arbeidsmigranten in elektronika-industrie in Maleisië. Deze is gisteren openbaar gemaakt.

Procure IT Fair petition(opens in new window)

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.