Direct naar inhoud

Strijdvaardige Melanie Peters neemt afscheid van SOMO

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Melanie Peters nam in november 2014 afscheid van het SOMO-bestuur omdat zij in augustus van dit jaar werd benoemd tot lid van het Nationaal Contact Punt voor de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen (NCP). Een erefunctie voor een periode van vier jaar.

 

“Zes jaar lang was Melanie Peters een zeer betrokken SOMO-bestuurder. De bijdragen van Melanie waren kenmerkend”, zegt Ronald Gijsbertsen. “Zij wist, met veel kennis van zaken en strategisch inzicht, discussies en onderwerpen met elkaar te verbinden, zaken van een onverwachtse creatieve kant te benaderen en daar altijd mensen uit haar grote netwerk aan te koppelen.”

Terugblik op tijd in SOMO-bestuur

Peters ziet een duidelijke ontwikkeling in de laatste jaren. “SOMO heeft haar positie verstevigd en haar belang weten te bewijzen door bijvoorbeeld de juiste thema’s te kiezen en meer nadruk te leggen op de sociaaleconomische problematiek. Maar ook door vaak in het hart van de discussie te zitten, door internationale samenwerking en capacitybuilding. En vergeet niet het hosten van netwerken als het MVO Platform(opens in new window) en OECD Watch(opens in new window) .” Zowel bij SOMO als bij Studium Generale(opens in new window) ziet Peters de nog altijd groeiende mogelijkheden voor verandering en empowerment door de opkomst van internet. “Rapporten en andere informatie kan nu door iedereen met toegang tot internet geraadpleegd worden en interactie tussen onderzoekers en andere stakeholders vinden nu in een veel eerder stadium plaats. Dit voedt de discussie goed.” Peters is van mening dat SOMO de wereldwijde ontwikkelingen in de gaten moet blijven houden. “Neem bijvoorbeeld Chinese multinationals die investeren in Afrika, waarbij ook misstanden gesignaleerd worden. Ook hier is onderzoek hard nodig. Daarnaast verdienen gender en mededinging de aandacht van SOMO.”

Klachtenmechanismen

“Voor veel gedupeerden van multinationals is het vaak niet mogelijk om hun recht te halen. Daarom triggert het Human Rights & Grievance Mechanisms-programma van SOMO mij. Veel ngo’s vinden dat er wetten moeten komen, maar ik geloof sterker in mechanismen die recht kunnen afdwingen en zorgen voor overeenstemming tussen multinationals en gedupeerden. Juist als je de weg van juridisering zoekt, wint meestal degene met de beste advocaten en veel tijd. Het lijkt of bedrijven makkelijk wegkomen als je voor de niet-juridische weg kiest, maar morele schade heeft een grotere impact dan een flinke boete. Ook gedupeerden zien liever genoegdoening en dat een bedrijf verantwoordelijkheid neemt, dan alleen een schadevergoeding.”

Drempel voor klachten verlagen

Veel individuen en kleine groepen zijn niet genoeg georganiseerd en bij machte om een klacht in te dienen: ngo’s die hen kunnen helpen zijn niet aanwezig of onbekend, of er is sprake van angst en tijdgesprek, of de kennis en de juiste informatie en vaardigheden ontbreken om een klacht aan te brengen bij het NCP(opens in new window) . Peters wil dan ook graag − als lid van het NCP − de bekendheid van de NCP en de OESO-richtlijnen vergroten en genoemde drempels verlagen. “Vooral door in kaart te brengen welke lokale ngo’s er zijn en welke vaardigheden en kennis precies ontbreken. Wanneer blijkt dat onderzoekspartijen ontbreken, zou ik graag zien dat de NCP onderzoeksbevoegdheden krijgt naast haar mediërende rol tussen verschillende maatschappelijke spelers en bedrijven.”

Schuif verantwoordelijkheid niet op consument af

“Als een bedrijf serieus wil zijn op het terrein van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord (MVO) wil opereren, dan moeten zij hun verantwoordelijkheid niet afschuiven op de consument. Wereldwijd staan consumenten onder druk om snel keuzes te maken zonder goed geïnformeerd te zijn. Zelfs voor organisaties als de Consumentenbond en SOMO is het lastig te achterhalen waar producten vandaan komen en door wie het gemaakt is. Er is te weinig ketentransparantie. Laat staan voor een consument.” Peters kan zich boos maken als zij ziet dat gedrag van burgers en bedrijven op vele fronten wordt bijgestuurd, maar dit als betutteling wordt gezien als het om duurzaamheid en MVO gaat.

Nieuwe baan

Melanie Peters verruilt in februari 2015 het directeurschap van Studium Generale en haar universitair docentschap (Liberal Arts and Sciences) aan de Universiteit van Utrecht voor het directeurschap van het Rathenau Instituut(opens in new window) .

 

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.