Direct naar inhoud

Van Bestuur naar Raad van Toezicht

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

De afgelopen jaren ontwikkelde het denken over ‘governance’ bij stichtingen en verenigingen. Daarbij werd een steeds sterker onderscheid gemaakt tussen bestuur (dagelijkse aansturing) en toezicht. Bij veel vergelijkbare organisaties is het besturingsmodel in de laatste 10 jaar omgezet naar een Raad van Toezicht-model. Ook het bestuur van SOMO heeft samen met de staf aangegeven hier de voorkeur aan te geven. Samen besloten zij in december 2015 om per januari 2016 de statuten van SOMO te wijzigen.

Om de gegroeide praktijk en de formele besturingsstructuur met elkaar in lijn te brengen, heeft SOMO sinds januari 2016 een Raad van Toezicht (RvT). De aanleiding voor deze statutenwijziging was de gedateerde formele bestuursstructuur. Het bestuur van SOMO functioneerde al geruime tijd als bestuur op afstand. In de praktijk betekende dat dat het bestuur van SOMO functioneerde als toezichthouder, waarbij de managing director verantwoordelijk was voor de dagelijkse leiding van de organisatie. Een bestuur op afstand wordt niet bij wet geregeld. Met het instellen van een Raad van Toezicht heeft SOMO de scheiding tussen besturing en toezicht op de besturing op een gangbare wijze geregeld.

Staf is besluitvormend orgaan

Belangrijke beslissingen over de strategie en beleidskaders worden bij SOMO collectief genomen. SOMO hecht waarde aan het behouden van een platte organisatiestructuur, met participatieve beleidsontwikkeling en horizontale manieren van organiseren. Daarom is de rol van de staf, het collectief van medewerkers, ook opgenomen in de nieuwe statuten.

De dagelijkse leiding van de organisatie is in handen van het managementteam, bestaande uit Esther de Haan, Gerhard Schuil, Roos van Os en wordt voorgezeten door Ronald Gijsbertsen, die tevens bestuurder is.

Leden van de Raad van Toezicht en hun expertise

De drie bestuursleden van SOMO zijn toetreden tot de Raad van Toezicht die wordt voorgezeten door Ronald Messelink, directeur van ICS. Binnen de RvT heeft hij financiën als aandachtsgebied. Angela Wigger, onderzoeker en docent Politieke Economie en Internationale Betrekkingen aan de Radboud Universiteit, heeft als aandachtsgebied de relatie met de academische wereld. Jasper Teulings is General Counsel bij Greenpeace International. In de RvT vormen juridische zaken zijn aandachtsgebied.

Op dit moment selecteert SOMO twee nieuwe leden voor de Raad van Toezicht. Daarbij wordt ook gekeken naar hun specifieke expertise waarmee ze in hun adviesfunctie een aanwinst kunnen zijn voor SOMO. De aandachtsgebieden die daarbij meegenomen worden zijn: communicatie & technologische ontwikkeling en personeelszaken & organisatieontwikkeling.

Ben je geïnteresseerd in een rol bij SOMO’s Raad van Toezicht en zou je benaderd willen worden als er in de toekomst nieuwe vacatures ontstaan? Op de SOMO-website staat een profiel waar je op kunt reageren. Geschikte kandidaten worden op een long list geplaatst. Zodra er een vacature ontstaat wordt aan de hand van deze long list een selectie gemaakt voor te benaderen kandidaten.

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.