Direct naar inhoud

Spinning Around Workers’ Rights

Internationale bedrijven betrokken bij gedwongen arbeid in de spinnerijen van Tamil Nadu

Geplaatst in categorie:
Publicatie
Geschreven door:
Geschreven door: Martje Theuws
Geschreven door: Pauline Overeem
Geschreven door: Diewertje Heyl – Arisa
Gepubliceerd op:

In het rapport ’Spinning around labour rights’ laten SOMO en Arisa zien dat er een groot risico is op gedwongen arbeid in spinnerijen in Tamil Nadu. Deze Zuid-Indiase deelstaat is een belangrijke spil in de wereldwijde textiel- en kledingindustrie. Hier worden grote hoeveelheden garens en stoffen geproduceerd, die gebruikt worden in de kleding- en textielfabrieken in India en andere landen. Via hun wereldwijde productieketens zijn internationale merken en detailhandelaren die de Europese en Noord-Amerikaanse markten bedienen, verbonden met de gedwongen arbeid in Tamil Nadu. Voor dit rapport werden 725 arbeiders in 29 spinnerijen geïnterviewd. Daarnaast onderzochten we, met behulp van handelsdatabanken en openbaar beschikbare informatie over leveranciers, de inkooprelaties en handelsstromen.

Het rapport gebruikt de elf indicatoren voor gedwongen arbeid van de Internationale Arbeidsorganisatie van de Verenigde Naties (ILO), om de werk- en leefomstandigheden van arbeiders in spinnerijen in Tamil Nadu te beoordelen. Van de elf indicatoren bleken er vijf het meest relevant te zijn: misbruik van kwetsbaarheid; misleiding; intimidatie en bedreiging; onrechtmatige werk- en leefomstandigheden; en buitensporig overwerk.

Dit onderzoek en al bestaande analyses en rapporten van SOMO, Arisa en andere organisaties wijzen erop dat de problemen zich niet beperken tot de 29 onderzochte fabrieken. We concluderen dat het risico op gedwongen arbeid in de gehele textielindustrie in Tamil Nadu onaanvaardbaar hoog is.

Ondanks het enorme gebrek aan transparantie over handelsstromen en relaties in de productieketens, vonden SOMO en Arisa verbanden tussen de 29 spinnerijen en negen internationaal opererende bedrijven: Carrefour, GAP, IKEA, Marc O’Polo, NEXT, Sainsbury’s, Tesco, The Cookie Company, WE en Zeeman. In sommige gevallen gaat het om een link tussen de onderzochte spinnerijen en de internationale merkbedrijven/retailers; in andere gevallen zijn er links tussen de moederbedrijven waartoe de spinnerijen behoren en de genoemde internationale bedrijven. Een aantal bedrijven stuurde een formeel statement op voor plaatsing op de website. Lees ze hier.

Tenslotte, laat het rapport ook zien hoe kwetsbare arbeiders, die het slachtoffer zijn van uitbuiting in de spinnerijen in Tamil Nadu, ernstig worden getroffen door de aanhoudende coronacrisis in India.

Publicatie

Bijlagen

Geplaatst in categorie:
Publicatie
Geschreven door:
Geschreven door: Martje Theuws
Geschreven door: Pauline Overeem
Geschreven door: Diewertje Heyl – Arisa
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.