Direct naar inhoud

Spelcomputers schenden mensenrechten

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Een nieuwe studie van onderzoekers van Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO), Finnwatch en SACOM waarschuwt dat arbeidsrechten massaal worden geschonden in Chinese fabrieken die onderdelen voor spelcomputers en MP3-spelers produceren.

Volgens het rapport hebben Chinese arbeiders in de elektronica-industrie te maken met lage lonen, lange werktijden en ongezonde arbeidsomstandigheden. Volgens het rapport hebben de meeste grote elektronicabedrijven gedragscodes waarin staat dat arbeids- en mensenrechten van werknemers worden gegarandeerd, maar uit de studie bleken een aantal schendingen. “Terwijl de spelcomputers nog steeds de winkels uitvliegen worden arbeiders onderbetaald, gediscrimineerd en gedwongen extreem lange dagen te werken onder ongezonde omstandigheden”, zegt Esther de Haan, senior onderzoeker bij SOMO.

Onderzoekers schatten dat meer dan de helft van alle MP3-spelers ter wereld wordt geproduceerd in China. Tussen 1995 en 2006 steeg China’s aandeel in de wereldwijde elektronicaproductie van 3% tot 20,5%. "De Informatie- en Communicatie Technologie (ICT) sector wordt over het algemeen beschouwd als een schone industrie waar hoogopgeleide mensen werken die fatsoenlijke lonen verdienen", zegt Charles Ho, onderzoeker van SACOM, een in Hong Kong gebaseerde organisatie die zich wijdt aan het verbeteren van arbeidsomstandigheden. "Dit is echter slechts een deel van de realiteit achter de miljoenen elektronische gadgets die wereldwijd worden verkocht en gebruikt. Wat verborgen blijft zijn de werknemers op de werkvloer in ontwikkelingslanden – meestal jonge vrouwen die werkzaam zijn op assemblagelijnen met buitensporige werkuren voor zeer lage lonen."

Het rapport ‘Playing with Labour Rights: music player and game console manufacturing in China’ is gepubliceerd door SOMO en Finnwatch als onderdeel van de makeITfair campagne, een project om bewustwording te creëren over de arbeids-en mensenrechten in de productieketen van consumentenelektronica.
De studie onderzocht vier fabrieken in China. De vier fabrieken produceren onder andere voor Microsoft, Sony, Apple, Motorola en Philips.

Het rapport geeft een overzicht van de arbeidsomstandigheden in deze fabrieken en doet aanbevelingen om de situatie van werknemers te verbeteren. De onderzoekers roepen multinationals op verantwoordelijkheid te nemen voor de hele productieketen, en niet alleen voor de toeleveranciers.

"Nu de economische recessie om zich heen grijpt, is er extra reden ons zorgen te maken over kwetsbare werknemers", zegt Esther de Haan. "Grote merkondernemingen zullen proberen de kosten van hun toeleveranciers te verlagen. Tegelijkertijd wordt van die toeleveranciers verwacht dat ze de arbeids- en milieunormen respecteren. Deze omstandigheden vormen een uitdaging voor bedrijven die verantwoord willen produceren en zal laten zien welke bedrijven dit serieus nemen.”

Bron: INSnet, 13 maart 2009

Partners

  • SACOM – Students and Scholars Against Corporate Misbehaviour

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.