Direct naar inhoud

Speakerstour en petitie Procure IT Fair

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Duurzame aanbesteding van computers is een steun in de rug bij het verbeteren van arbeidsomstandigheden, mensenrechten en milieuzorg in de wereldwijde toeleveringsketen van elektronica. Publieke instellingen als universiteiten en hogescholen kunnen met hun aanbestedingen het verschil maken. Met dit doel startte de Europese campagne Procure IT Fair een handtekeningenactie. Bovendien nodigde zij Pathma Krishnan (Monitoring Sustainability of Globalization, Maleisië) uit voor een tournee van lezingen en workshops in Nederland, Spanje en Duitsland in oktober 2010.

Pathma Krishnan van de Maleisische NGO Monitoring Sustainability of Globalization spreekt van 10 tot 22 oktober in de drie genoemde landen. Zij gaat tijdens de workshops en lezingen in op haar onderzoek naar nijpende duurzaamheidskwesties en arbeidsomstandigheden in de Maleisische elektronica-industrie. De benarde positie en de uitbuiting van buitenlandse arbeiders komen specifiek aan de orde.

Online petitie

Publieke instellingen zijn grootverbruikers van computers waardoor zij bij hun aankoop eisen kunnen stellen en daarmee invloed uitoefenen op de makers van onze computers. Met de handtekeningenactie wil Procure IT Fair publieke instellingen in Europa, zoals universiteiten en hogescholen, oproepen sociale criteria op te nemen in hun aanbestedingen. Daarmee kunnen zij een bijdrage leveren aan het verminderen van armoede en het verbeteren van de arbeidsomstandigheden van arbeiders in de wereldwijde elektronica-industrie.

Debby Chan – projectcoördinator voor SACOM(opens in new window) , een non profit organisatie in Hong Kong – steunt de petitie: “Universiteiten streven ernaar om de maatschappij te verbeteren. SACOM roept universiteiten op om deze betrokkenheid in te zetten voor de arbeiders die hun computers maken. Dit door het – bij de aankoop van hun computers – eisen van goede arbeidsomstandigheden voor die arbeiders.”

Ook jouw handtekening is van belang. Teken de petitie op www.procureitfair.org(opens in new window) en stuur de link door naar familie en vrienden. Zodat ook zij hun handtekening kunnen zetten. Eind november worden de handtekeningen verzameld en aangeboden aan onderwijsinstelling in Europa waar Procure IT Fair actief is. Die onderwijsinstellingen worden opgeroepen om sociale criteria in te passen in hun inkoopprocedures.

Programma Speakers tour:

Van 10 tot 14 oktober toert Pathma Krishnan door Duitsland. Daar geeft zij onder andere een workshop bij DEAB (Dachverband Entwicklungspolitik Baden-Württemberg) in Stuttgart. Daarna gaat zij naar Spanje (van 14 – 19 oktober) waar zij een workshop geeft bij de gemeente Manresa. Krishnan’s tournee eindigt in Nederland (van 19 – 22 oktober) waar zij onder andere bij de Nederlandse Studentenvereniging voor Internationale Betrekkingen spreekt. Bekijk het programmaoverzicht van de speakers tour van Pathma Krishnan op www.procureitfair.org(opens in new window) .

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.