Direct naar inhoud

SOMO-onderzoek stuit op misstanden in ICT sector

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Onderzoek van SOMO wijst uit dat de ICT-industrie gepaard gaat met slechte arbeidsomstandigheden.

Sinds de opkomst van de ICT, in de jaren ’80, heeft de sector een enorme groei doorgemaakt. Door de hoge concurrentie wordt de productie uitbesteed, waarbij complexe productieketens ontstaan met onduidelijke verantwoordelijkheden. In haar nieuwe rapport ‘CSR Issues in the ICT Hardware Manufacturing Sector’ focused SOMO zich op de ICT industrie die zich heeft gevestigd in de vrijhandelszones van goedkope productielanden. Nationale wet- en regelgeving op het gebied van arbeid en milieu worden hier onvoldoende nageleefd. Werknemers worden gedwongen om in piekperioden werkweken van 80 tot 90 uur te draaien en hebben nauwelijks vrije tijd. Door het onbeschermd werken met giftige chemicaliën kampen veel werknemers met chronische gezondheidsklachten en de lonen zijn meestal onvoldoende om in het levensonderhoud te voorzien. Daarbij hebben werknemers weinig mogelijkheden zich te organiseren in vakbonden en worden in veel gevallen zelfs hierin tegengewerkt.

Het overmatige gebruik van giftige stoffen veroorzaakt grote problemen tijdens de gehele levenscyclus van de ICT producten. Gezondheidsproblemen ontstaan zowel tijdens de productie als rondom de fabrieken en de plaatsen waar het ICT afval wordt gestort.

Naar aanleiding van het onderzoek van SOMO publiceerde de Consumentengids het artikel ‘hoe schoon is uw computer’ en roept met een campagne de elektronicasector op de gedragscodes aan te scherpen en na te leven.

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.