Direct naar inhoud

SOMO en Plades

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

In december organiseerde SOMO een expert meeting, waarin vertegenwoordigers van universiteiten, ngo’s en vakbonden van over de hele wereld kennis en informatie deelden en strategieën bespraken rondom het Minerals, Energy and Finance transitieproces. Leonidas Ramos is onderzoeker bij Plades, een ngo die zich wijdt aan het verbeteren van arbeids- en sociale normen in Peru. Hij vertelde ons over de samenwerking tussen SOMO en Plades.

Leonidas Ramos vertelt dat hij onderzoek doet naar de relatie tussen de bouw van stuwdammen en de mijnbouw- en financiële bedrijven die daaraan gelinkt zijn. In Peru liggen diverse bouwprojecten voor stuwdammen in de planning. Ramos heeft drie stuwdamprojecten onder de loep genomen, en onderzocht wat de rol is van mijnbouw- en financiële bedrijven. Hoewel de Peruaanse overheid de stuwdamprojecten vaak verdedigt met het argument dat ze afgelegen gemeenschappen van energie voorzien, blijkt het grootste deel van de energie naar mijnbouwprojecten te gaan. De impact van zowel de stuwdammen als de mijnen op omliggende gemeenschappen is erg groot.

Ramos ziet de expert meeting als een uitstekende mogelijkheid om mensen te leren kennen die vergelijkbare onderzoeken doen. Tegelijkertijd is het een manier om samen onderwerpen te identificeren binnen het MEF-complex en dit als focus te gebruiken voor toekomstig onderzoek. Ramos over de eerste dag: “Het was in één woord ongelooflijk hoe de discussies oplaaiden en hoe we in één dagdeel met zoveel mensen zoveel kwesties van verschillende kanten konden bekijken.”

De samenwerking tussen SOMO en Plades noemt Ramos positief en dynamisch. Doordat Plades en SOMO samenwerken bij het opzetten van het onderzoek kon Ramos het onderzoek en het veldwerk beter uitvoeren. Bovendien denkt hij dat de samenwerking leidt tot relevant onderzoek. De projecten die hij samen met SOMO opzet leiden daardoor tot bewustwording en in sommige gevallen zelfs tot positieve verandering.

Ramos: “Tijdens de meeting is de theoretische basis voor onze onderzoeken binnen het MEF-complex verder uitgebouwd. Zo hebben wij een diepere theoretische onderbouwing voor onze onderzoeken in Peru.”

Doordat Plades ter plaatse onderzoek doet, heeft de organisatie op lokaal gebied een enorm netwerk. SOMO heeft op haar beurt een abstracte, diepgaande focus in haar onderzoeken. Karlijn Kuijpers van SOMO: “We vullen elkaar goed aan. Plades’ onderzoeken leiden bij SOMO tot gegronde inzichten in hoe het er op lokaal gebied aan toe gaat. Andersom helpt SOMO bij het verbeteren van de onderzoeken in Peru. Deze wisselwerking houdt de samenwerking levendig en sterk.”

Meer informatie nodig?

Partners

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.