Direct naar inhoud

Vrijhandelsovereenkomst met EU schadelijk voor Colombia en Peru

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Vandaag vindt in Nieuwspoort in Den Haag een expert meeting plaats over de vrijhandelsovereenkomst die de EU met Colombia en Peru wil afsluiten. SOMO-onderzoeker Myriam Vander Stichele is een van de sprekers en zal wijzen op de schadelijke gevolgen van de overeenkomst en hoe deze te voorkomen zijn.

De voorgestelde overeenkomst draagt bij aan financiële deregulering, illegale geldstromen en het witwassen van geld. Dat blijkt uit het SOMO-rapport “Free Trade Agreement EU-Colombia & Peru: Deregulation, illicit financial flows and money laundering” uit december 2012.

Het rapport analyseert de impact die de vrijhandelsovereenkomst zal hebben door het liberaliseren van financiële diensten en kapitaalverkeer. Dit in het licht van de problemen rond de illegale geldstromen die bestaan tussen de ondertekenende landen, die voortvloeien uit het witwassen van geld, drugshandel en belastingfraude / -ontduiking.

Uit het rapport blijkt dat de vrijhandelsovereenkomst zowel de EU als Colombia en Peru blootstelt aan een toenemend risico op witwassen en belastingontduiking. Daarnaast ondermijnen de regels van de FTA de toekomstige beleidsvrijheid van de EU om de financiële sector en de kapitaalstromen te reguleren.

Een samenvatting van het rapport is te lezen in een schriftelijke verklaring.

Meer informatie nodig?

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.