Direct naar inhoud

SOCO gaat olie-exploratie in Virunga stoppen

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Het World Wildlife Fund (WWF) diende recent een klacht in over de schending van de OESO-richtlijnen door het Engelse bedrijf SOCO, dat exploratiewerkzaamheden uitvoert in Congo’s Virunga National Park. De klacht leidde tot een bemiddelingsprocedure tussen WWF en SOCO, die gefaciliteerd werd door het Britse National Contact Point (NCP).

Gisteren leidde deze bemiddeling tot een overeenkomst en zegde SOCO toe de olie-exploratie in Virunga te stoppen. SOCO beloofde ook om in geen enkele andere Werelderfgoedlocatie meer naar olie te gaan zoeken. Het is de eerste keer dat een klacht op basis van de OESO-richtlijnen leidt tot een complete stop op een schadelijk project.

Virunga National Park ligt in de Democratische Republiek Congo (DRC) en is het oudste nationaal park van Afrika. WWF voert al enige tijd campagne om het park te beschermen tegen SOCO’s omstreden olie-exploratiewerkzaamheden.

In oktober 2013 diende WWF een klacht in tegen SOCO(opens in new window) op basis van de OESO-richtlijnen voor multinationals. De klacht hield in dat SOCO’s activiteiten in Virunga niet bijdroegen aan duurzame ontwikkeling van het gebied en dat het bedrijf had nagelaten om due diligence te betrachten op het gebied van het milieu en mensenrechten. Volgens WWF schond SOCO de wettelijke toezegging van de DRC om Virunga als Werelderfgoedlocatie te beschermen.

Het Britse NCP nam de klacht tegen SOCO in februari 2014 in behandeling en startte vervolgens een bemiddelingsprocedure op, wat uiteindelijk leidde tot de overeenkomst en toezeggingen door SOCO.

SOMO adviseerde en ondersteunde WWF en partners gedurende de klachtenprocedure, bij het onderzoek en schrijven van de klacht, het indienen van de klacht en tijdens het bemiddelingsproces.

Meer informatie (Engelstalig)

Meer informatie nodig?

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.