100 bedrijven in de leerindustrie onderzocht op hun openheid over toeleveranciers

De wereldwijde sector van leren kleding, schoenen en accessoires is berucht om zijn arbeidsrechtenschendingen en milieuschade. Om te weten onder welke arbeidsomstandigheden een leren product gemaakt is, is het daarom van groot belang om de leveranciers te kennen. Reden voor SOMO om onderzoek te doen naar transparantie in deze sector.

Voor deze analyse selecteerde SOMO 100 bedrijven in het segment luxegoederen en schoenen. Daarnaast namen we een aantal online retailers mee in het onderzoek.  Onder deze 100 bedrijven bevinden zich enkele van de grootste spelers in deze segmenten (in termen van omvang, omzet en marktaandeel). We onderzochten hoeveel publieke informatie er te vinden is over de toeleveranciers van deze bedrijven. Hiervoor gebruikten we informatie uit verschillende openbare bronnen, waaronder websites van bedrijven en de Open Apparel Registry. Ook onderzochten we in hoeverre multistakeholderinitiatieven (MSI’s) en certificeringsprogramma’s voor duurzaamheid eisen stellen op het gebied van transparantie aan de bij hen aangesloten bedrijven. Zie ook de online tabel met de data van de analyse.

Samen met dit onderzoek verscheen het paperShine a light on leather. Discussiepaper over transparantie in the leerproductieketen over het soort informatie dat bedrijven openbaar zouden moeten maken.

Dit onderzoek maakt deel uit van het programma ‘Together for Decent Leather’ dat medegefinancierd wordt door de Europese Unie. SOMO is éen van de deelnemers van dit programma.

lees meer minder
publication cover - Shine a light on leather
wilt u een donatie doen?