Direct naar inhoud
BLF

Shine a light on leather

100 bedrijven in de leerindustrie onderzocht op hun openheid over toeleveranciers

Geplaatst in categorie:
Publicatie
Geschreven door:
Geschreven door: Martje Theuws
Geschreven door: Pauline Overeem
Gepubliceerd op:

De wereldwijde sector van leren kleding, schoenen en accessoires is berucht om zijn arbeidsrechtenschendingen en milieuschade. Om te weten onder welke arbeidsomstandigheden een leren product gemaakt is, is het daarom van groot belang om de leveranciers te kennen. Reden voor SOMO om onderzoek te doen naar transparantie in deze sector.

Voor deze analyse selecteerde SOMO 100 bedrijven(opens in new window) in het segment luxegoederen en schoenen. Daarnaast namen we een aantal online retailers mee in het onderzoek.  Onder deze 100 bedrijven bevinden zich enkele van de grootste spelers in deze segmenten (in termen van omvang, omzet en marktaandeel). We onderzochten hoeveel publieke informatie er te vinden is over de toeleveranciers van deze bedrijven. Hiervoor gebruikten we informatie uit verschillende openbare bronnen, waaronder websites van bedrijven en de Open Apparel Registry(opens in new window) . Ook onderzochten we in hoeverre multistakeholderinitiatieven (MSI’s) en certificeringsprogramma’s voor duurzaamheid eisen stellen op het gebied van transparantie aan de bij hen aangesloten bedrijven. Zie ook de online tabel(opens in new window) met de data van de analyse.

Samen met dit onderzoek verscheen het paperShine a light on leather. Discussiepaper over transparantie in the leerproductieketen over het soort informatie dat bedrijven openbaar zouden moeten maken.

Dit onderzoek maakt deel uit van het programma ‘Together for Decent Leather’(opens in new window) dat medegefinancierd wordt door de Europese Unie. SOMO is éen van de deelnemers van dit programma.

Publicatie

Geplaatst in categorie:
Publicatie
Geschreven door:
Geschreven door: Martje Theuws
Geschreven door: Pauline Overeem
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.