Direct naar inhoud

Shine a light on leather

Discussiepaper over transparentie in de leerproductieketen

Geplaatst in categorie:
Publicatie
Geschreven door:
Geschreven door: Martje Theuws
Geschreven door: Pauline Overeem
Gepubliceerd op:

Om te weten onder welke arbeidsomstandigheden een product gemaakt is, moeten op zijn minst de leveranciers bekend zijn. In dit paper pleit SOMO daarom voor (meer) transparantie over gedetailleerde gegevens van de productieketen door internationale inkoopbedrijven.

Om te beginnen moet er transparantie zijn over de volledige productieketen: alle leveranciers op alle niveaus – van grondstof tot eindproduct. We stellen zes categorieën voor waarover merken en retailers informatie zouden moeten verschaffen op vestigingsniveau.

Met dit document willen wij een bijdrage leveren aan de huidige discussies over meer transparantie in de toeleveringsketen tussen merken, detailhandelaren, modeconglomeraten, werknemers en/of werknemersorganisaties, maatschappelijke organisaties, initiatieven voor verantwoord ondernemen en overheidsinstanties.

Wij publiceren dit document samen met het rapport ‘Shine a light on leather Analysis: 100 bedrijven in de leerindustrie onderzocht op hun openheid over toeleveranciers’.  Voor deze analyse selecteerde SOMO 100 bedrijven in het segment luxegoederen en schoenen. Daarnaast namen we een aantal online retailers mee in het onderzoek.  We onderzochten hoeveel publieke informatie er te vinden is over de toeleveranciers van deze bedrijven.

Dit onderzoek maakt deel uit van het programma ‘Together for Decent Leather’(opens in new window) dat medegefinancierd wordt door de Europese Unie. SOMO is éen van de deelnemers van dit programma.

 

Publicatie

Geplaatst in categorie:
Publicatie
Geschreven door:
Geschreven door: Martje Theuws
Geschreven door: Pauline Overeem
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.