SOMO publiceert een reeks infosheets over de elektronicasector speciaal voor ethische beleggers die de strategie van engagement hanteren. Onder ethische beleggers wordt het engagement model steeds populairder: steeds vaker gaan zij een actieve dialoog met het management van ondernemingen aan. Op die manier willen ze de onderneming stimuleren de prestaties op het gebied van mensenrechten en milieu te verbeteren. SOMO wil deze doeltreffende manier van bedrijfsbeïnvloeding ondersteunen. Op basis van diverse onderzoeken van SOMO en ervaringen binnen het project makITfair, ontwikkelde SOMO infosheets waarin op toegankelijke wijze de belangrijkste sociale- en milieuproblemen uiteen worden gezet Deze sheets bieden een handvat voor beleggers over hoe zij de dialoog met bedrijven kunnen aangaan. In deze reeks van drie infosheets worden niet alleen de grootste problemen aangekaart, maar ook oplossingrichtingen aangegeven als het gaat om de metaalwinning voor elektronica in conflictgebieden, arbeidsrechtenschendingen in lage lonen landen en de verwerking van elektronica afval. Deze reeks is tot stand gekomen met financiële ondersteuning van Stichting Doen.
lees meer mindergerelateerde content
EU-wetgeving voor batterijen moet ook gelden voor bauxiet, koper en ijzer
Naast kobalt, grafiet, lithium en nikkel, zijn ook bauxiet, koper en ijzer belangrijke grondstoffen voor batterijen van onder meer elektrische auto’s en windmolens. Bij de winning van deze grondstoffen vinden vaak grove mensenrechtenschendingen en milieuvervuiling…
State of play and roadmap concepts: Elektronics Sector
Waarom ‘iedereen een elektrische auto’ een slecht idee is
Opmars elektrische auto pakt slecht uit voor mens en milieu
Overheden en bedrijven zien de grootschalige introductie van elektrische auto’s als essentieel onderdeel van de energietransitie. Maar de stijgende vraag naar batterijen voor deze voertuigen heeft verwoestende gevolgen voor gemeenschappen en het milieu. In het…
The battery paradox
Grote verzekeraars pakken misstanden bij winning kobalt niet aan
De negen grootste verzekeringsgroepen in Nederland (Achmea, Aegon, Allianz, ASR, CZ, Menzis, NN Group, VGZ en Vivat) zetten zich onvoldoende in om ernstige mensenrechtenschendingen in de kobaltsector te voorkomen of aan te pakken. Volgens gezaghebbende…