Direct naar inhoud

Roche intimideert proefpersoon medicijntest na publicatie kritisch rapport

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Farmaciebedrijf Roche heeft zich na het verschijnen van een kritisch SOMO rapport over medicijntesten in Egypte op een schandelijke manier ingespannen om onwelgevallige informatie uit het rapport te krijgen. Zij spoorden één van de geïnterviewde Egyptische proefpersoon op en hebben haar vervolgens onder druk gezet om haar verhaal in te trekken en om een rechtszaak in Zwitserland aan te spannen tegen een van de auteurs van het rapport.

Industry-sponsored clinical drug trials in Egypt
Op 21 juni 2016 publiceerden Wemos, SOMO, Public Eye, Egyptian Initiative for Personal Rights en Shamseya gezamenlijk een onderzoek naar het gebruik van kwetsbare proefpersonen in Egypte. Het rapport ‘Industry-sponsored clinical drug trials in Egypt: Ethical questions in a challenging context’ laat zien dat internationale ethische standaarden worden geschonden. Farmaceutische bedrijven blijken zich zowel niet aan de Egyptische wetgeving (voor zover aanwezig) als aan hun eigen gedragscodes te houden.

De case Dania

In het rapport werd de case beschreven van de 65-jarige kankerpatiënte Dania. Zij heeft geen ziektekostenverzekering zoals de helft van de Egyptische bevolking. Haar eerste kankerbehandeling werd vergoed door de staat, maar na twee jaar was de kanker terug. Een tweede aanvraag om een behandeling vergoed te krijgen wordt vaak afgewezen. Maar ze kreeg ze te horen dat ze mee mocht doen aan het testen van een nieuw medicijn.  De bijwerkingen waren heftig, de medicijnen veroorzaakten ernstige diarree, incontinentie, nagels vielen uit, de huid verbrandde en had twee oogoperaties tot gevolg die zij zelf moest betalen. De bijwerkingen werden niet erkend als gevolg van de test.

Lees ook het Volkskrantartikel over deze rechtszaak(opens in new window)

De rechtszaak

Vijf maanden na de publicatie van het rapport (die vooraf aan alle betrokken bedrijven is gestuurd ter controle), verschijnt er een Zwitserse delegatie van Roche aan haar deur. Onder druk tekent ze een volmacht waarin ze een Zwitserse advocaat, die op verschillende manieren verbonden is aan Roche, machtigt om namens haar een juridische procedure te starten.  Ook tekent ze een verklaring waarin ze de bijwerkingen ontkent. De Zwitserse rechtbank vond haar bezwaar tegen de publicatie niet geloofwaardig en wees in februari (2017) haar aanklacht op alle punten af.

Meer informatie nodig?

Partners

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.