Direct naar inhoud

Problematische arbeidsomstandigheden bij productie iPads en iPhones

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

De wereldwijde vraag naar iPhones en iPads gaat gepaard met problematische arbeidsomstandigheden in fabrieken in China waar Apple deze elektronica laat produceren. Dat is de belangrijkste conclusie van het rapport dat arbeidsrechtenorganisatie SACOM uit Hong Kong vandaag publiceert. Dit is ook de boodschap die consumenten, activisten en maatschappelijke organisaties uitdragen op 7 mei, tijdens de internationale actiedag die makeITfair en GoodElectronicshebben uitgeroepen. Apple – marktleider in innovatie, en design – wordt opgeroepen om het voortouw te nemen als het gaat om eerlijk geproduceerde elektronica. It’s time to bite into a fair Apple! A call for sustainable IT.

It’s time to bite into a fair Apple! A call for sustainable IT

Wat is er mis?

Het nieuwe rapport van SACOM beschrijft de arbeidsomstandigheden in de fabrieken van Foxconn in Shenzhen, Chengdu en Chongqing in China., Foxconn is een van ’s werelds grootste contract manufacturers en produceert voor verschillende merken. Apple is een van Foxconn’s belangrijkste klanten. Bij Foxconn in Chengdu worden volop iPads en iPhones geproduceerd. Het rapport van SACOM wijst op excessieve overuren, onbetaald overwerk, misleidende advertenties, steevaste miscalculatie van lonen, en loonsverhogingen die verkapt gepaard gaan met nog hogere productiviteitseisen.

Vorig jaar kwamen er diverse problemen aan het licht bij toeleveranciers van Apple in China. In 2010 ondernamen 19 Foxconn-werknemers een zelfmoordpoging; 16 brachten het er niet levend van af. In oktober 2010 liepen meer dan 137 Wintek-werknemers vergiftigingen op door werkzaamheden met n-hexaan, een uiterst giftig oplosmiddel. Wintek maakt touch screens voor iPads en iPhones. In hun pogingen om redelijke compensatie te verkrijgen schreven de getroffen werknemers ook Apple aan. Tot dus ver heeft Apple niet direct willen reageren op deze verzoeken om hulp.

“Goedkope arbeid van Chinese werknemers speelt een belangrijke rol bij het succes van Apple”, zegt Debby Chan, auteur van het SACOM rapport. “Wij willen dat er geluisterd wordt naar werknemers. Zij verdienen ook een eerlijk stuk van de Apple.”

Leontien Aarnoudse van makeITfair vult aan: “Terwijl Apple in het eerste kwartaal van dit jaar een netto winst boekte van 5.99 miljard US dollar, draaien werknemers die de producten in elkaar zetten excessieve overuren en voor een loon waar ze nauwelijks van rond kunnen komen.”

Wat kan Apple doen?

Om de arbeidsomstandigheden bij deze, en andere, toeleveranciers te verbeteren, kan Apple zijn inkooppraktijken verbeteren door eerlijke prijzen te betalen en realistische levertijden toe te passen. Het moet afgelopen zijn met excessieve, onwettige overuren. Werknemers verdienen een leefbaar loon. Apple moet de dialoog aangaan met lokale en internationale arbeidsrechtenorganisaties om arbeidsomstandigheden bij producenten als Foxconn en Wintek te verbeteren.

De actiedag

Als mondiale marktleider op het vlak van innovatie en design, dreigt Apple de boot te missen als het gaat om eerlijk geproduceerde elektronica. makeITfair en GoodElectronics hopen Apple wakker te schudden en vragen Apple het voortouw te nemen bij de productie van verantwoorde en duurzame elektronicaproducten.

In Utrecht organiseren Stoere Vrouwen onder leiding van Ambassadrice Miss Gerry een ludieke actie waarbij mensen een eerlijke Apple kunnen winnen. In Amsterdam delen organisaties Fairfood International en Rankabrand eerlijk gemaakte appeltaart uit onder voorbijgangers en Apple-klanten. Ook Christen-unie jongeren PersepectieF organiseren een digitale actie. Consumenten die hun stem willen laten horen, kunnen in de Apple winkels in Utrecht en Amsterdam een kaartje achterlaten met hun verzoek om eerlijke geproduceerde Apple producten, of via Twitter, Facebook of de website(opens in new window) een bericht sturen naar Apple.

Meer informatie over de actiedag op de makeITfair-website(opens in new window)

Partners

  • SACOM – Students and Scholars Against Corporate Misbehaviour

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.