Direct naar inhoud

Petitie van ontslagen Thaise vakbondsleiders

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

In strijd met de Thaise wetgeving en de gedragscode die het bedrijf onderschreef staat Sony Thailand zijn werknemers niet toe zich te organiseren in vakbonden. Via een petitie aan Sony Nederland roept vakbondsleider Lek Yimprasert Sony Thailand op dit en andere werknemersrechten te respecteren.

De gedragscode ontwikkeld door de elektronica industrie, de Electronics Industry Code of Conduct (EICC), tevens ondertekend door Sony, stelt dat “suppliers are to respect the rights of workers to associate freely, join labour unions, seek representation and or join workers’ councils in accordance with local laws.” Dit recht op vakbondsvrijheid wordt door Sony Thailand niet gerespecteerd aangezien alle eerdere pogingen een vakbond op te richten zijn verijdeld nadat dit ontdekt werd door het Sony management van de fabrieken.

De nieuw opgerichte vakbond ‘Sony Thailand Labour Union’ legde op 13 juni 2007 namens 282 werknemers haar eisen voor aan Sony Thailand. Zij verzochten het bedrijf om de arbeidswetgeving van Thailand te volgen op de volgende punten:

Sony Thailand heeft een langer trackrecord van misstanden op het gebied van arbeid. In de praktijk is er bijvoorbeeld in de fabrieken een zwangerschapsverbod, werkneemsters die zwanger zijn worden ontslagen. Ook zijn er van de 4800 medewerkers slechts 1300 direct in dienst van Sony, de andere 3500 zijn gecontracteerd door uitzendbureaus. Deze laatste groep verdient minder en heeft minder rechten dan de vaste medewerkers.

De vakbond en ontslagen werknemers vragen Sony Nederland* om Sony Thailand aan te spreken op de volgende punten:

– Sony Thailand moet het ontslag van de vakbondsleiders intrekken
– Vakbondsleden mogen niet gehinderd worden in hun activiteiten
– Sony Thailand mag vakbondsleden niet straffen of ontslaan
– Sony Thailand moet op eerlijke voet aan collectieve onderhandelingen deelnemen

Meer informatie is ook te vinden op: Thailabour(opens in new window) (opens in new window)

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.