Direct naar inhoud

Ontslagen Thaise vakbondsleiders weer aangenomen

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Nadat FNV Bondgenoten, Thai Labour Campaign en GoodElectronics in Amsterdam een petitie aanboden aan Sony Nederland, is Sony Technology in Thailand akkoord gegaan met het opnieuw aanstellen van achttien ontslagen vakbondsleiders.

Een dag nadat de petitie was overhandigd, maakte Sony Nederland bekend dat er een onderzoek was ingesteld. Ook het hoofdkantoor in Japan was op de hoogte gebracht. Maandag 1 oktober is Sony Technology (Thailand) akkoord gegaan met het opnieuw aannemen van de ontslagen arbeiders en het terugbetalen van de achterstallige lonen. Thai Labour Campaign, GoodElectronics en FNV Bondgenoten verwelkomen het besluit van Sony Nederland en Sony Thailand, en kijken uit naar verbeterde werkomstandigheden en een respectvolle werkrelatie met de vakbondsleiders in de toekomst.

Vanwege de slechte arbeidsomstandigheden zoals laag loon en discriminatie van zwangere vrouwen op de werkvloer bij Sony Technology (Thailand), is er een urgente behoefte aan een vakbond. De code die door de elektronica industrie is opgezet, de Electronics Industry Code of Conduct (EICC), ook ondertekend door Sony, proclameert dat “leveranciers de rechten van arbeiders moeten respecteren om zich vrij te organiseren, zich bij vakbonden aan te sluiten, te streven naar vertegenwoordiging en/of zich bij arbeidersraden aan te sluiten in overeenstemming met de locale wetten.” Het recht op vakbondsvrijheid is niet gerespecteerd door Sony Technology (Thailand), afgaande op de tegenwerking van meerdere pogingen om een vakbond op te richten. Ook in mei dit jaar werd een groep arbeiders ontslagen na een poging om een vakbond op te zetten. Ondanks dat slaagden de arbeiders erin om de vakbond officieel te laten registreren.

Met de steun van Thai Labour Campaign en gefaciliteerd door GoodElectronics, werd deze zaak onder de aandacht gebracht van FNV Bondgenoten. Op 13 september 2007 werd door Thai Labour Campaign en FNV Bondgenoten een petitie overhandigd namens de ontslagen arbeiders aan Sony Holding B.V. Nederland, één van de grootste aandeelhouders van Sony Technology (Thailand) in het vakbondsmuseum van Amsterdam.

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.