Direct naar inhoud

Online petitie tegen arbeidsrechtenschendingen bij computerproductie

Procure IT Fair roept hoger onderwijsinstellingen op tot het duurzaam inkopen van computers

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Vandaag lanceert de Europese campagne Procure IT Fair een online petitie die hoger onderwijsinstellingen in Europa oproept tot het duurzaam inkopen van computers. In de elektronicasector zijn schendingen van arbeidsrechten aan de orde van de dag; hoge werkdruk, lange werkdagen, gedwongen overwerk in combinatie met lage lonen en gebrek aan vakbondsvrijheid komen veel voor.

Teken (opens in new window) de petitie en geef het door!

Procure IT Fair is een consortium van Europese maatschappelijke organisaties die het duurzaam inkopen van IT hardware promoten als een middel om arbeidsomstandigheden, mensenrechten en milieuzorg in de wereldwijde elektronicaketen te verbeteren. SOMO maakt deel uit van dit consortium.

“Elke vijfde desktop computer is gekocht door een publieke instelling zoals universiteiten” aldus Sarah Bormann van de Duitse organisatie World Economy, Ecology, Development (WEED). “Publieke instellingen moeten hun inkoopmacht gebruiken om arbeidsomstandigheden in de elektronica-industrie te verbeteren.”

Het recente schandaal rond de stressvolle arbeidsomstandigheden in Chinese fabrieken van elektronicagigant Foxconn toont de noodzaak om arbeidsomstandigheden in de elektronicasector te verbeteren. Foxconn, ‘s werelds grootste producent van elektronica voor consumentenmerken zoals Apple, Hewlett-Packard, Nokia en Sony, is al weken in het nieuws vanwege een golf van zelfmoorden onder de werknemers. “Foxconn is geen geïsoleerd geval”, benadrukt Pauline Overeem van het internationale GoodElectronics netwerk. “Het overgrote deel van de elektronicaproducten wordt geproduceerd in lagelonenlanden onder ondermaatse arbeidsomstandigheden.”

Procure IT Fair richt zich op duurzaam inkopen. “Door strikte sociale criteria in hun tenders mee te nemen, kunnen publieke instellingen bijdragen aan het verbeteren van arbeidsomstandigheden bij de productie van computers aanzienlijk en het verminderen van wereldwijde armoede” onderstreept Andrea Ben Lassoued van de Oostenrijkse organisatie Südwind. Ze wijst op het positieve voorbeeld van de Zwitserse stad Zürich waar goede arbeidsomstandigheden inderdaad als criterium in een tender voor IT hardware is meegenomen. Een groeiend aantal Europese landen en steden kiest voor duurzaam inkopen; dat is een veelbelovende ontwikkeling. Over het algemeen echter worden in publieke tenders voor IT hardware nog uitsluitend technische criteria meegenomen, in plaats van ook sociale en milieuaspecten mee te wegen.

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.