Direct naar inhoud
neufal54 via Pixabay

Onderzoek reden voor inreisverbod Israël

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Geschreven door:
Geschreven door: Lydia de Leeuw
Geschreven door: Pauline Overeem
Gepubliceerd op:

Uit stukken van het Israëlische Ministerie van Strategische Zaken (Ministry of Strategic Affairs) blijkt dat twee medewerkers van SOMO Israël niet meer in mogen vanwege onderzoek dat SOMO doet naar bedrijven in bezette gebieden.

De twee onderzoekers, Lydia de Leeuw en Pauline Overeem, reisden in juli 2018 naar Israël, maar werden op het vliegveld Ben Gurion in Tel Aviv tegengehouden. De onderzoekers werden ondervraagt en vastgehouden (respectievelijk een nacht en 4 uur). Daarna werden ze het land uitgezet. De Leeuw zou volgens de autoriteiten actief zijn in de . Overeem kreeg geen redenen te horen. Tot eind 2023 mogen deze onderzoekers Israël niet in.

Met behulp van het Israëlische advocatenkantoor van Michael Sfard heeft SOMO de onderliggende stukken recentelijk los weten te krijgen. Daarin wordt het SOMO-onderzoek uitdrukkelijk genoemd.

De documenten verwijzen ook naar SOMO’s jarenlange pleitbezorging, samen met andere internationale organisaties, voor het vrijgeven van de VN-database van bedrijven die actief zijn in de nederzettingen in bezet Palestijns gebied. Recent schreef SOMO mee aan een opiniestuk over de Nederlandse bedrijven in dit bestand.

Pauline Overeem: “Onderzoek op deze manier belemmeren past binnen een bredere trend om het werk van maatschappelijke organisaties steeds verder te ondermijnen en te beperken. Voor onze Palestijnse en Israëlische partners is dit al de dagelijkse realiteit.”

Lydia de Leeuw: “We roepen de Nederlandse overheid op om in contact met Israël, en in EU-verband, duidelijk stelling te nemen voor de vrijheid van meningsuiting en het belang van civic space in Israël en Palestina. Om ervoor te zorgen dat organisaties als SOMO hun (onderzoeks)werk ongehinderd kunnen blijven doen.”

 

 

 

 

 

Meer informatie nodig?

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Geschreven door:
Geschreven door: Lydia de Leeuw
Geschreven door: Pauline Overeem
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.