Direct naar inhoud

Olympische medailles van gerecycled edelmetaal

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

De gouden plak die Ireen Wüst gisteren op de 1500 meter wist te behalen, is deels van gerecycled materiaal, afkomstig van elektronisch afval. Sterker nog: alle medailles op deze Olympische Winterspelen in Vancouver zijn gemaakt van dit zogenoemde e-waste. Dit is belangrijk omdat het de vraag naar schaarse metalen als goud en koper reduceert. De winning van metalen gaat gepaard met sociale en milieurisico’s. De Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) heeft hierover een beleidsstuk met aanbevelingen gepubliceerd.

In Europa is de hoeveelheid verspild edelmetaal gegroeid van 3 naar 5 procent, bijna 3 keer zo snel als de totale verspilling ervan. Dit ondanks de European Waste Electric and Electronic Equipment (WEEE), een regeling die het recyclen van metalen stimuleert. Een deel van de elektronische afval wordt verscheept naar ontwikkelingslanden als tweede handsgoederen, waar het vroeg of laat ook als afval eindigt.

Ook zijn er nog steeds illegale verschepingen naar landen als Ghana, Nigeria en China, die niet de capaciteit hebben e-waste volledig en met zorg te recyclen. Een bijkomend probleem is dat veel elektronisch materiaal gif bevat dat gevaarlijk is voor mens en milieu als het zonder meer wordt gedumpt.

Twee kanten
De complexiteit rondom elektronisch afval vereist een multi-aanpak, zo stelt SOMO. Ten eerste moet het verzamelen en hergebruiken van oude elektronica toenemen. Als apparaten zoals mobieltjes en laptops gescheiden worden verzameld, kunnen de meeste metalen worden hergebruikt, niet alleen in nieuwe elektronica, maar ook in zaken als Olympische medailles. Het Canadese bedrijf Teck, die dit keer de medailles verzorgd, heeft dit kunstje al laten zien.

Maar de Olympische medaille heeft twee kanten. Het percentage hergebruikt metaal is nog steeds laag. Deels is er dus ‘versgewonnen’ metaal uit mijnen gebruikt. Mijnondernemingen hebben de naam zich weinig van mensenrechten en milieustandaarden aan te trekken. Het recyclen van metaal kan ook nooit helemaal de vraag naar metaal tegemoetkomen. Daarom doet SOMO een beroep op de uitvinders en ontwerpers van elektronica om geen giftig en zeldzaam materiaal te verwerken.

Bron: SOMO >

SOMO’s rapport >

Bron: FNV Mondiaal

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.