Direct naar inhoud

Nieuw rapport: schending van arbeidsrechten in productie van spelcomputers en MP3-spelers

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Een nieuwe studie van onderzoekers van Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO), Finnwatch en SACOM waarschuwt dat arbeidsrechten massaal worden geschonden in Chinese fabrieken die onderdelen voor spelcomputers en MP3-spelers produceren.

De auteurs van het rapport doen een beroep op elektronicabedrijven om verantwoordelijkheid te nemen voor de omstandigheden waaronder consumentenelektronica worden geproduceerd.

Volgens het rapport hebben Chinese arbeiders in de elektronica-industrie te maken met lage lonen, lange werktijden en ongezonde arbeidsomstandigheden. Volgens het rapport hebben de meeste grote elektronicabedrijven gedragscodes waarin staat dat arbeids- en mensenrechten van werknemers worden gegarandeerd, maar uit de studie bleken een aantal schendingen.

“Terwijl de spelcomputers nog steeds de winkels uitvliegen worden arbeiders onderbetaald, gediscrimineerd en gedwongen extreem lange dagen te werken onder ongezonde omstandigheden”, zegt Esther de Haan, senior onderzoeker bij SOMO.

Onderzoekers schatten dat meer dan de helft van alle MP3-spelers ter wereld wordt geproduceerd in China. Tussen 1995 en 2006 steeg China’s aandeel in de wereldwijde elektronicaproductie van 3% tot 20,5%.

"De Informatie- en Communicatie Technologie (ICT) sector wordt over het algemeen beschouwd als een schone industrie waar hoogopgeleide mensen werken die fatsoenlijke lonen verdienen", zegt Charles Ho, onderzoeker van SACOM, een in Hong Kong gebaseerde organisatie die zich wijdt aan het verbeteren van arbeidsomstandigheden. "Dit is echter slechts een deel van de realiteit achter de miljoenen elektronische gadgets die wereldwijd worden verkocht en gebruikt. Wat verborgen blijft zijn de werknemers op de werkvloer in ontwikkelingslanden – meestal jonge vrouwen die werkzaam zijn op assemblagelijnen met buitensporige werkuren voor zeer lage lonen."

Het rapport Playing with Labour Rights: music player and game console manufacturing in China(opens in new window) is gepubliceerd door SOMO en Finnwatch als onderdeel van de makeITfair campagne, een project om bewustwording te creëren over de arbeids-en mensenrechten in de productieketen van consumentenelektronica.

De studie onderzocht vier fabrieken in China. Twee van hen produceren video spelcomputers, één produceert MP3-spelers en één multimedia- of smartphones met MP3 functie. De vier bedrijven zijn eigendom van ‘s werelds grootste elektronicafabrikanten en -leveranciers. Ze zijn allemaal lid van de Electronic Industry Code of Conduct (EICC). De vier fabrieken produceren onder andere voor Microsoft, Sony, Apple, Motorola en Philips.

Het rapport geeft een overzicht van de arbeidsomstandigheden in deze fabrieken en doet aanbevelingen om de situatie van werknemers te verbeteren. De onderzoekers roepen multinationals bijvoorbeeld op verantwoordelijkheid te nemen voor de hele productieketen, en niet alleen voor de toeleveranciers.

"Nu de economische recessie om zich heen grijpt, is er extra reden ons zorgen te maken over kwetsbare werknemers", zegt Esther de Haan. "Grote merkondernemingen zullen proberen de kosten van hun toeleveranciers te verlagen. Tegelijkertijd wordt van die toeleveranciers verwacht dat ze de arbeids- en milieunormen respecteren. Deze omstandigheden vormen een uitdaging voor bedrijven die verantwoord willen produceren en zal laten zien welke bedrijven dit serieus nemen.”

Contactgegevens en het volledige persbericht, een extra factsheet en de link naar het rapport zijn te vinden in de bijlagen.

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.