Direct naar inhoud

Moet ik Wouter Bos mijn zwart geld opbiechten?

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Paniek onder Nederlanders die zwart spaargeld hebben bij de Zwitserse en Luxemburgse filialen van ABN Amro. Onderzoek SOMO over belastingparadijzen genoemd in artikel Volkskrant.

AMSTERDAM – Paniek onder Nederlanders die zwart spaargeld hebben bij de Zwitserse en Luxemburgse filialen van ABN Amro.

Wouter Bos is sinds vrijdagavond niet alleen de trotse eigenaar van twee grote Nederlandse banken, maar ook van honderden miljoenen aan zwart geld en talrijke brievenbus-bv’s in belastingparadijzen. Ook is hij partij in de woekerpolisaffaire en diverse rechtszaken tegen Fortis en ABN Amro.

Dit weekeinde ontstond er onrust onder Nederlanders die zwart geld hebben gestald bij filialen van ABN Amro in Zwitserland en Luxemburg. Door de nationalisatie is de Staat der Nederlanden formeel eigenaar van deze ABN Amro-kantoren.

‘Ik heb diverse telefoontjes gekregen van verontruste zwartspaarders’, zegt Ton Apeldoorn. De gewezen Fiod-man staat Nederlanders bij die in het buitenland gestald zwart vermogen via de inkeerregeling (een coulanceregeling) terug naar Nederland willen halen. ‘Hun voornaamste vraag: wat moet ik doen? Zal ik alles opbiechten, voordat het ontdekt wordt?’

Apeldoorn schat dat in Luxemburg en Zwitserland ‘enkele honderden miljoenen’ door Nederlandse ABN Amro-klanten zijn verstopt voor de fiscus. Wouter Bos zou als bankeigenaar de namen en adressen kunnen vorderen en doorspelen aan de Belastingdienst, zo vrezen de zwartspaarders.

Uitgesloten, zegt een woordvoerder van ABN Amro. ‘Het is zeker niet de bedoeling dat de overheid een actieve rol gaat spelen in het bestuur van onze bank. Het bankgeheim en alle andere regelgeving blijft overeind. Bos gaat zich echt niet met rechtszaken en andere affaires bemoeien. Politieke inmenging mag niet en maakt de bank slechter verkoopbaar.’

Ton Apeldoorn raadt verontruste ABN Amro-klanten aan toch open kaart te spelen. ‘Het bankgeheim geldt ook voor Wouter Bos. Maar ja: de onlangs uitgelekte cd met bankgegevens uit Liechtenstein had formeel nooit bij de Duitse fiscus kunnen opduiken.’

Het zwart geld is niet het enige fiscale dossier dat Bos heeft gekocht. Uit onderzoek van SOMO, de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen, blijkt dat Fortis grossiert in dochterbedrijven in belastingparadijzen. SOMO-onderzoekers turfden er in 2007 meer dan 700, in fiscale uithoeken als de Britse Maagdeneilanden, de Kaaimaneilanden, Panama en de Nederlandse Antillen.

Op het ministerie van Financiën hebben vraagstukken over belastingmoraal op dit moment niet de hoogste prioriteit. Dat geldt wel voor de woekerpolisaffaire. De verwachting is dat de nationalisatie van Fortis de onderhandelingen bespoedigt over een schikking over te dure beleggingsverzekeringen.

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.