Direct naar inhoud

Moderne apparaten, achterhaalde praktijken

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

SOMO-onderzoek concludeert dat gendergelijkheid vaak nog een ver verwijderd ideaal is in de productie- en handelsketen van elektronicaproducten.

De productie van vrijwel alle elektronicaproducten wordt gekenmerkt door ernstige sociale, gezondheids- en ecologische problemen. Zowel in de mijnbouw en de productiefase, als in de verwerking van e-waste (elektronica-afval) in ontwikkelingslanden, blijken mannen en vrouwen benadeeld te worden op basis van hun sekse.

Uit Chinees onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat vrouwen die leven in de omgeving van de verwerking van e-waste, 25 maal hogere dioxinegehaltes in hun moedermelk hebben dan de door de Wereldgezondheidsorganisatie toegestane dagelijkse hoeveelheid voor volwassenen. Om deze en andere problemen aan te pakken, is constante aandacht voor genderverschillen in onderzoek en campagnes noodzakelijk. Het onderzoek introduceert tevens verschillende perspectieven voor het aan de orde stellen van de ongelijke positie van vrouwen en mannen. Een macro-economische benadering laat zien dat genderongelijkheid ook is geworteld in het internationale handelsbeleid. Beleidsdoelen die betrekking hebben op gender zijn vrijwel altijd afwezig in handelsafspraken.

De in de publicatie Modern devices, outdated practices(opens in new window) opgenomen verwijzingen naar bestaande onderzoeken en campagnes zijn bruikbaar voor mensen die zich willen inzetten voor gelijke kansen en rechten tussen de verschillende seksen.

Reset: Corporate social responsibility in the global electronics supply chain
In oktober 2009 brachten het MVO Platform en het GoodElectronics-netwerk een nieuwe publicatie Reset uit met MVO normen die van belang zijn in de elektronicasector. Het overzicht wijdt ook een hoofdstuk aan gender. Voor meer informatie zie: www.mvoplatform.nl(opens in new window) en www.goodelectronics.org.(opens in new window)

Download Modern devices, outdated practices(opens in new window)


(opens in new window)

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.