Direct naar inhoud

Mobiliseer de financiële sector voor een duurzame toekomst

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Het SOMO-rapport ‘Mobilising the financial sector for a sustainable future’ brengt de initiatieven in kaart die erop gericht zijn om milieu- en sociale duurzaamheidsdoelen in de financiële sector op te nemen.

De VN Sustainable Development Goals en de Klimaattop die in december plaatsvindt in Parijs zijn voorbeelden van cruciale agenda-settende momenten in 2015. In die context wordt de rol van de financiële sector steeds vaker in twijfel getrokken. Als antwoord daarop gaan sociale en milieuaspecten in de financiële sector een grotere rol spelen. Dit betekent dat het financiële systeem niet alleen financieel stabiel moet zijn – wat de focus is van veel recente financiële hervormingen – maar ook moet voldoen aan de behoeften van samenlevingen en economieën om zich op een rechtvaardige, inclusieve en ecologisch duurzame manier te ontwikkelen.

Mobilising the financial sector for a sustainable future

Informatie voor middenveld

De initiatieven vermeld in het rapport ‘Mobilising the financial sector for a sustainable future’ zijn gericht op het integreren van duurzaamheid in de financiële sector als geheel, of specifiek op het veranderen en het beïnvloeden van het gedrag van banken en investeerders. Om dit te realiseren variëren de benaderingen of strategieën van verplichte regelgeving tot aan vrijwillige maatregelen, advocacy en campagnes van burgers. Het rapport is een bron van informatie voor het maatschappelijk middenveld en voor mensen die geïnteresseerd zijn in de meest effectieve aanpak van duurzaamheid in de financiële sector. Lees in het rapport meer over hoe toezichthouders in sommige landen, zoals Brazilië en China, verplichten opleggen zodat leningen van banken geen schade aan het milieu veroorzaken. Of lees over hoe de vele initiatieven die informatie verstrekken aan beleggers over hun sociale en milieu-impact vrijwillige initiatieven blijven.

Debat initiëren

Dit rapport analyseert de verschillende initiatieven niet, wel biedt het kritische vragen om het debat over effectieve oplossingen voor een duurzame toekomst van de financiële sector op gang te brengen. Het rapport ondersteunt initiatieven en discussies, zoals het seminar ‘Climate Change: How to shift the model?(opens in new window) ’ dat op 5 november in Parijs samen met Finance Watch werd georganiseerd. SOMO ondersteunt ook het door Finance Watch gelanceerde ‘Dashboard’, welke een indicatie geeft of de financiële sector duurzamer wordt en het publieke belang beter ondersteund wordt.

Meer informatie nodig?

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.