Direct naar inhoud

Minister Bleeker beantwoordt Kamervragen en spreekt steun uit voor makeITfair

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Naar aanleiding van de Internationale Actiedag “Time to bite into a fair Apple – Call for sustainable IT” op 7 mei jl. georganiseerd door makeITfair en GoodElectronics, stelden de ChristenUnie en GroenLinks Kamervragen aan Minister Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

De Minister werd bevraagd over de problematische arbeidsomstandigheden

bij de productie van onder meer iPods, iPads en iPhones. Inmiddels zijn de antwoorden binnen. Daaruit blijkt niet alleen dat Bleeker zijn steun uitspreekt voor de actie van makeITfair, maar stuurt hij ook aan op het indienen van een OESO-klacht. De weigering van Apple om de Nederlandse overheid openheid van zaken te geven is voor de overheid reden om later dit jaar een nader gesprek voeren met Apple over transparantie en dialoog.

Bleeker refereert aan het OESO-klachtenmechanisme: “Schendingen zoals in het rapport van SACOM omschreven keuren wij af. Ook voor bedrijven uit de Verenigde Staten gelden de OESO-richtlijnen voor Multinationale Ondernemingen, en daarmee de daaraan ten grondslag liggende ILO-verdragen, als referentie voor hun internationaal opereren. Van vermeende schendingen kan melding gedaan worden bij het Nationaal Contactpunt van de VS.”

Apple heeft ook de Nederlandse overheid geen reactie willen geven op de aanklachten van arbeidsrechtenschendingen zoals ze naar voren zijn gebracht door makeITfair en GoodElectronics en dit roept bij haar aanvullende vragen op over de invulling door Apple van de MVO-elementen ‘transparantie’ en ‘dialoog’. Hierover zal de overheid later dit jaar een nader gesprek voeren met vertegenwoordigers van het bedrijf uit de VS.

Bleeker spreekt zijn steun uit voor de actie van makeITfair: “Via makeITfair kunnen misstanden worden geagendeerd bij de betreffende bedrijven. Initiatieven zoals ‘makeITfair’ maken deel uit van de maatschappelijke dialoog zoals het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie deze heeft over maatschappelijk verantwoord ondernemen.”

Partners

  • SACOM – Students and Scholars Against Corporate Misbehaviour

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.