Direct naar inhoud
Oscar Timmers

Mica onderzoek leidt tot internationale actie bij overheden en bedrijven

Gepubliceerd op:

Op basis van het SOMO onderzoek ‘Beauty and a Beast’ bood Terre des Hommes 11.406 handtekeningen(opens in new window) aan de Algemene Commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking in de Tweede Kamer aan. Terre des Hommes wil dat bedrijven hun productieketens controleren op kinderrechtenschendingen en met name op kinderarbeid(opens in new window) . Nederlandse bedrijven verkopen producten, zoals shampoo en autolak, waarin mica zit dat gewonnen is door kinderhanden in mijnen in India(opens in new window) .

Beauty and a Beast

Naar aanleiding van het SOMO onderzoek zocht Buitenlandse Zaken in juni contact met verschillende Nederlandse bedrijven over hun reactie op de bevindingen van het rapport. Philips, Prysmian Group (Draka), A.S. Watson en HEMA gaven aan interne onderzoeken te zijn gestart naar de herkomst van mica in hun productieproces.

Minister Ploumen erkend n.a.v Kamervragen van PvdA kamerlid Roelof van Laar(opens in new window) de ernst van de problematiek en is van mening dat Nederlandse bedrijven hun ‘due diligence’ moeten uitvoeren om te zorgen dat ze hieraan niet bijdragen.

Dialoog met bedrijven

Drie van de acht grootgebruikers van mica in Nederland – HEMA, Philips en Prysmian Group (Draka)- hebben contact gezocht met Terre des Hommes en willen in gesprek over het weren van kinderarbeid uit het mica-productieproces. Philips neemt zelfs initiatief om samen met Terre des Hommes een mica werkgroep op te zetten om de problemen in de mica-mijnen aan te pakken. Deze werkgroep wordt gesteund door het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ook in het buiteland heeft het onderzoek geleidt tot interne onderzoeken. De bedrijven Axalta, General Motors en BMW hebben stappen gezet om hun productieketens te gaan onderzoeken op de herkomst van mica. De Duitse autofabrikant Volkswagen heeft, naar aanleiding van onder andere het SOMO-rapport, besloten om de aankoop van mica uit India te schorsen(opens in new window) totdat er een duurzame oplossing is gevonden om kinderarbeid in mica-mijnen te weren.

Partnerschap met Chinees bedrijf

Naast de stappen die gezet worden door bedrijven en de Nederlandse overheid, wordt er lokaal ook actie ondernomen. Terre des Hommes heeft in samenwerking met het Chinese bedrijf Kuncai een lokaal programma opgezet met als doelstelling 10.000 kinderen uit de mica-mijnen in India te halen. Kuncai is de eerste partner in dit drie-jaren project en levert een bijdrage van 500.000 dollar. Meer informatie over dit project is beschikbaar op de website van Kuncai(opens in new window) .

SOMO Services

Bent u ook geïnteresseerd in onderzoek op maat ter ondersteuning van een campagne of project? Neem dan contact op met gerhard.schuil@somo.nl of kijk op de website van SOMO Services. Naast onderzoek biedt SOMO service ook trainingen en deskundig advies aan.

Meer informatie nodig?

Partners

Gepubliceerd op:

Gerelateerde content

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.