Direct naar inhoud
Martin

Marktontmoeting Toepassing Internationale Sociale Voorwaarden bij inkoop ICT Hardware

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Dinsdag 4 oktober 2016 organiseerden PIANOo en de gemeente Utrecht samen met UMC Utrecht, SOMO en Electronics Watch de Marktontmoeting Toepassing Internationale Sociale Voorwaarden bij inkoop ICT Hardware, op het Stadskantoor Utrecht. Deze marktontmoeting was open voor geïnteresseerde partijen zoals (potentiële) leveranciers/resellers van ICT hardware, en inkopers, juristen en beleidsmedewerkers van aanbestedende diensten.

Lees hier de belangrijkte observaties van deze bijeenkomst

Internationale Sociale Voorwaarden

De Nederlandse overheid verwacht van bedrijven dat ze zaken doen met respect voor mensenrechten. Het toepassen van Internationale Sociale Voorwaarden (ISV) is een geïntegreerd onderdeel van het publieke inkoopproces. ISV gaat over het bevorderen van de internationale arbeidsnormen en mensenrechten, zoals het tegengaan van dwangarbeid, slavernij, kinderarbeid en discriminatie.

ICT hardware

We computeren, mailen en appen de hele dag. Maar wat weten we eigenlijk over de herkomst van computers, laptops, servers? En hoe zit het met onze smartphones? Bij de productie van elektronica gaat van alles mis. Vaak genoeg worden onze tablets, laptops, telefoons etc. geproduceerd onder slechte arbeidsomstandigheden. Met de delving van (conflict)mineralen worden mensenrechtenschendingen en burgeroorlogen in Afrika bekostigd. De overheid heeft ICT hardware bestempeld als een belangrijke risicosector.

Doel marktontmoeting

De publieke sector is grootverbruiker van elektronica. Als belangrijke klant heeft de publieke sector zeker wat te zeggen over de herkomst van de goederen die ingekocht worden. Hoe kunnen publieke instanties iets met ISV in hun ICT aanbestedingen? Hoe zit het met monitoring? Wat is proportioneel? En wat als er schendingen worden gevonden, wie doet dan wat? Het doel van de marktontmoeting is om bij te dragen aan kennisontwikkeling en bewustwording op het gebied van ISV voor bedrijven en overheden. Door partijen bij elkaar te brengen en te praten over de dilemma’s en uitdagingen bij het toepassen van internationale sociale voorwaarden bij de inkoop van ICT hardware.

Details

Deelname is gratis.
Locatie: stadskantoor Utrecht
Tijd: van 10-14 uur, met lunch

Het definitieve programma en de mogelijkheid tot inschrijven volgen spoedig op de website van PIANOo(opens in new window) .

Partners

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.