Direct naar inhoud

makeITfair wil strengere regels rond e-waste

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

In het vandaag vrijgegeven rapport ‘What a Waste’ doet makeITfair uit de doeken hoe de Europese verslaving aan IT een oncontroleerbare stroom elektronisch afval veroorzaakt en daarmee het milieu en de gezondheid van kinderen in Ghana niet of nauwelijks herstelbare schade toebrengt.

makeITFair kaart de kwestie aan nu de milieuraad van Europa komende maand de wetgeving op het gebied van elektronica afval (de zogeheten WEEE richtlijn) herziet. De Raad Milieu van de Europese Unie zou nu de mogelijkheid moeten benutten om een einde te maken aan milieuschade en schending van mensenrechten door elektronische afval uit Europa."

makeITfair, BAN en GoodElectronics vragen de Raad om drie maatregelen:

In industrielanden groeit de stroom afval drie maal zo snel als de hoeveelheid gewoon afval. Wereldwijd wordt jaarlijks 50 miljoen ton elektronisch afval geproduceerd, met daarin schadelijke stoffen als lood, cadmium en kwik. Nederland, Engeland, België, Denemarken, Italië en Spanje zijn topexporteurs van gebruikte computers naar Ghana.

Een groot deel van het Europese elektronische afval wordt geëxporteerd naar ontwikkelingslanden. Ghana is daarbij een belangrijk logistiek knooppunt. Dit veroorzaakt vervuiling en gezondheidsproblemen, want Ghana heeft geen infrastructuur voor de verwerking van gevaarlijk afval. Maandelijks komen zo’n 600 containers met gebruikte elektronica aan. Het meeste is in Ghana niet recyclebaar en wordt verbrand op de stort.

makeITfair is een project dat zich inzet om de productieketen van consumentenelektronica, zoals mobiele telefoons, laptops en MP3-spelers, duurzamer te maken.

24-11-2011 © SDU uitgevers

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.