Direct naar inhoud

MakeITfair: mobieltjes in Nederland niet ‘eerlijk’

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

De vier grootste mobiele telefonie-aanbieders van Nederland bieden geen maatschappelijk verantwoorde mobiele telefoons aan. Dat stelt de organisatie makeITfair in een rapport over de impact van mobieltjes op milieu en de productieketen.

Volgens makeITfair zijn ‘eerlijke’ mobieltjes geen prioriteit voor KPN, Tele2, T-Mobile en Vodafone. De aanbieders dragen bij aan de toename van elektronica afval (e-waste) en doen weinig aan de verbetering van de slechte omstandigheden waaronder mobieltjes worden geproduceerd. Zo heeft de subsidiëring van handhelds een grote impact op het aantal mobieltjes dat op de markt circuleert.

Uit het rapport blijkt dat hoewel KPN, T-Mobile en Vodafone de consument de mogelijkheid bieden hun oude mobiel in te leveren, de recyclingcijfers nog dramatisch laag blijven. Tele2 zamelt helemaal niet in volgens het rapport. KPN is overigens begonnen met het inzamelen van oude mobieltjes. Zij worden hergebruikt of op een milieuvriendelijke manier ontmanteld. KPN schat dat er in Nederland 20 miljoen ongebruikte toestellen liggen. De opbrengsten gaan naar
het Mooiste Contact Fonds, een initiatief van KPN.

Wat betreft de productieomstandigheden van de mobiele telefoons hebben T-Mobile, Vodafone en wel KPN beleid ontwikkeld waarin eisen worden gesteld aan leveranciers op het gebied van arbeidsomstandigheden en milieu. De bedrijven doen echter te weinig aan de implementatie van dit beleid. Tele2 stelt helemaal geen eisen, afgezien van een verbod op discriminatie in hun gedragscode voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Bron: Telecompaper

Geplaatst in categorie:
Nieuws
Gepubliceerd op:

Related news

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuw onderzoek naar de macht van bedrijven.