Het Amsterdam Collective for Democracy in Brazil organiseert samen met SOMO, het Transnational Institute en Both ENDS op 16 november om 18:30 uur een livecast over de handelsbetrekkingen tussen Nederland en Brazilië, te volgen via de website van Pakhuis de Zwijger.

Nederland is een belangrijke zakenpartner van Brazilië. Daar is geen verandering in gekomen door de staatsgreep tegen president Dilma Rousseff in 2016, noch na het aantreden van de van mensenrechtenschendingen betichte regering-Bolsonaro. Wat zijn de gevolgen van de onverminderd warme Nederlandse economische banden met de Braziliaanse politieke en zakelijke elites op de Braziliaanse maatschappij, de inheemse bevolking en de natuur?

Wat betekent klimaatverantwoordelijkheid en ethisch ondernemen eigenlijk als Nederland blijft bijdragen aan ontbossing en mensenrechtenschendingen in Brazilië? Dit evenement analyseert de Nederlandse neokoloniale betrekkingen met Brazilië, en gaat in op de vraag hoe de macht van het bedrijfsleven en zijn controle over de natuur in Brazilië ingeperkt kunnen worden.

Sprekers zijn onder meer de inheemse leider Vandria Borari en criminoloog Tim Boekhout van Solinge (Forest Forces). Het gesprek wordt gemodereerd door Celia Alldridge (Amsterdam Collective for Democracy in Brazil).